Mininova blokkeert illegale downloads

De Nederlandse website Mininova, een van de populairste adressen voor links naar gekopieerde films en video’s, is gestopt met het aanbieden van mogelijk illegale bestanden. Op mininova.org zijn vanaf vandaag alleen maar links naar legale media te vinden.

Mininova indexeert zogenoemde torrent-bestanden, een techniek waarmee internetters grote bestanden met elkaar uitwisselen. Daarbij zitten veel illegale kopieën van recente films en cd’s.

De website, opgericht door Utrechtse studenten, mag geen open platform meer vormen voor torrent-bestanden na een uitspraak die de rechter drie maanden geleden deed naar aanleiding van een klacht van Stichting Brein. Die organisatie bestrijdt internetpiraterij namens de entertainmentindustrie.

De rechter vindt dat Mininova – tot voor kort goed voor maandelijks 47 miljoen bezoekers – actief moet filteren om te voorkomen dat gebruikers bestanden met elkaar delen die de copyrights van de entertainmentindustrie in gevaar brengen.

Mininova blijft nog wel online, maar biedt vanaf nu alleen torrent-links aan met gecontroleerde inhoud waarbij geen inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Erik Dubbelboer, directeur van Mininova, heeft goede hoop dat de zogeheten Content Distribution Service, waar bijvoorbeeld beginnende bandjes gebruik van kunnen maken, zal aanslaan.

Op dit moment melden zich per dag drie nieuwe aanbieders van content. Mininova hoopt geld te blijven verdienen met het aanbieden van advertenties op de homepage. „Maar vermoedelijk zullen we het aantal van 47 miljoen bezoekers per maand niet redden”, zegt Dubbelboer.

Mininova besluit voor het einde van het jaar of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter.