Man slaat thuis door als zijn sportclub verliest

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Huiselijk geweld van mannen tegen vrouwen komt vaker voor direct na het verlies van de favoriete sportclub van de man. Vooral als het verlies onverwacht is, raken mannen eerder hun controle kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse economen, voorgepubliceerd bij het National Bureau of Economic Research.

Het onderzoek laat zien dat partnermishandeling niet alleen een gewoonte kan zijn binnen een relatie. Huiselijk geweld kan ook het resultaat zijn van plotselinge, heftige emoties over onverwachte tegenslagen buitenshuis, waardoor conflicten sneller escaleren. Het geweld heeft dan geen structureel, maar een incidenteel karakter. Dat blijkt ook uit het feit dat een onverwachte winst van het favoriete sportteam niet leidt tot een afname in huiselijk geweld.

De economen relateerden gegevens over meldingen van huiselijk geweld aan de wedstrijduitslagen van zes clubs in het American football. Verwachtingen over uitslagen leidden de onderzoekers af uit gegevens van wedkantoren. Bij een onverwacht verlies steeg het aantal meldingen van huiselijk geweld in de thuisstad van de sportclub met bijna 10 procent. De grootte van dit effect is vergelijkbaar met het effect van een bijzonder warme dag: dan neemt het aantal meldingen van huiselijk geweld ook toe.

In Nederland registreerde de politie vorig jaar 63.841 gevallen van huiselijk geweld, 3,9 incidenten per 1.000 inwoners. Een lichte daling ten opzichte van 2007, zo maakte onderzoeksbureau Beke deze week bekend. De meeste slachtoffers zijn vrouwen (77 procent), meestal (ex-)partners (70 procent).