Londen levert autistische hacker uit aan de Verenigde Staten

De Schotse hacker die in 2001 binnendrong in computers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en van de ruimtevaartorganisatie NASA en daarin grote schade aanrichtte, wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Meer dan zeven jaar na de aanhouding van Gary McKinnaon concludeerde de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Alan Johnson, gisteren dat het Verenigd Koninkrijk op grond van de verdragen tussen beide landen geen medewerking kan weigeren aan de omstreden uitlevering van McKinnon. Hij zou in de VS 70 jaar celstraf riskeren.

De nu 43-jarige McKinnon zou kort na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in totaal 97 computers van het Amerikaanse leger en de NASA hebben gekraakt. Door zijn toedoen zouden meer dan tweeduizend computers een etmaal lang zijn platgelegd en zou voor 700.000 dollar schade zijn aangericht.

McKinnon was naar eigen zeggen op zoek naar bewijs voor het bestaan van vliegende schotels. Volgens de Amerikanen zette hij „de grootste militaire computerkraak aller tijden”.

McKinnon wil in Groot-Brittannië worden berecht. Uitlevering zou ten koste gaan van zijn gezondheid. Hij lijdt, zo is onlangs vastgesteld, aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Onder die omstandigheden komt uitlevering volgens zijn advocaten neer op schending van McKinnons fundamentele mensenrechten.

Een gerechtshof verwierp dit verweer eerder dit jaar. In oktober kreeg McKinnon geen toestemming daartegen in beroep te gaan bij het hooggerechtshof. Daarop deed hij een beroep op minister Johnson om het Amerikaanse uitleveringsverzoek niet te honoreren.

Gisteren zei Johnson daar niet op in te kunnen gaan. „Ik heb alle bezwaren zorgvuldig afgewogen. De informatie toont niet aan dat het sturen van de heer McKinnon naar de VS een inbreuk op zijn mensenrechten vormt.” Hij zei de verzekering te hebben gekregen dat de Amerikanen rekening houden met McKinnons gezondheidstoestand. (AP, Reuters)