Kort nieuws Economie

Philips verkoopt FIMI aan Barco

Amsterdam, 27 nov. - Elektronicaconcern Philips verkoopt de maker van medische beeldschermen FIMI aan het Belgische technologiebedrijf Barco. De verkoopprijs in contanten bedraagt 19 miljoen euro. Daar komt de komende vijf jaar nog 10 miljoen bij, heeft Philips vandaag bekendgemaakt. De transactie heeft geen invloed op het resultaat, aldus Philips. Naar verwachting zal de verkoop eind dit jaar worden afgerond. FIMI haalde in 2008 een omzet van 42 miljoen euro en heeft ongeveer 80 werknemers, voornamelijk in Italië. (ANP)

Centraal kantoor DHL weg uit België

Brussel, 27 nov. - Koeriersbedrijf DHL verplaatst zijn Europese hoofdkwartier van Diegem, vlakbij de Brusselse luchthaven, naar het Duitse Bonn. In die stad is het wereldwijde hoofdkantoor van DHL gevestigd. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Door de verhuizing verdwijnen de banen van 788 van de 5.478 werknemers die DHL in België heeft. Van hen werken er nu nog 700 in Diegem. De betrokken werknemers krijgen een baan aangeboden in Bonn of bij DHL-vestigingen in Leipzig of Praag. (ANP)

Meer banen wegbij Bombardier

Montreal, 27 nov. - De Canadese fabrikant van treinen, trams en vliegtuigen Bombardier schrapt nog eens 715 banen bij zijn luchtvaartdivisie wegens een aanhoudende zwakke vraag naar zijn zakenvliegtuigen. Dat maakte de onderneming gisteren bekend. Het is de derde ontslagronde dit jaar. Bombardier kondigde eerder dit jaar al aan in totaal 4.360 banen te zullen schrappen. Het bedrijf stelt de productie van de straaltoestellen CRJ naar beneden bij. Bombardier maakt volgende week zijn kwartaalresultaten bekend. (ANP)