Kort nieuws Buitenland

Russische overheid bekent schuld aan dood van advocaat

Door onze correspondent

Moskou, 27 nov. - De Russische Federale Gevangenisdienst heeft gedeeltelijk schuld bekend aan de dood van advocaat Sergej Magnitski, die op 16 november in een Moskouse gevangenis plotseling overleed. Volgens het Amerikaanse investeringsbedrijf Hermitage, waarvoor de jurist werkte, was Magnitski cruciale medicatie onthouden. De autoriteiten ontkennen dat maar Aleksandr Smirnov, plaatsvervangend directeur van de dienst, zei gisteren dat „het niet te ontkennen valt dat we fouten hebben gemaakt”.

Poolse kerk tegen verbod kruisbeeld

Warschau, 27 nov. - Het Poolse episcopaat heeft geprotesteerd tegen de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de verplichte aanwezigheid van het kruisbeeld in Italiaanse scholen afkeurt. De bisschoppen vrezen dat een precedent is geschapen. Volgens de Katholieke Kerk is het kruisbeeld niet alleen belangrijk voor christenen, maar behoort het tot de Europese culturele identiteit. Eerder had de Grieks-Orthodoxe Kerk haar ongenoegen geuit. (AFP)

Khmer-verdachte vraagt om vrijlating

Phnom Penh, 27 nov. - De eerste verdachte van het Cambodja-tribunaal heeft vandaag, na schuldbekentenissen in de afgelopen maanden, bij het slotpleidooi om vrijlating gevraagd. Duch, die sinds 1999 in voorarrest zit, gaf tijdens het regime van de Rode Khmer leiding aan de gevangenis S-21, waar ruim 14.000 Cambodjanen werden gemarteld en vermoord. Hij heeft spijt betuigd en de verantwoordelijkheid op zich genomen, maar ook verklaard dat hij niet tegen de orders van Pol Pot durfde in te gaan. Duch zei onder meer dat hij beloond moet worden voor zijn medewerking. (AP)

Colombia: 40 jaar voor ex-generaal

Bogotá, 27 nov. - Een Colombiaanse ex-generaal heeft 40 jaar cel gekregen voor zijn rol bij de moord op tientallen burgers door extreemrechtse paramilitairen. Jaime Humberto Uscategui was in 1997 commandant van een legerbasis in het dorp Mapiripan. De paramilitairen brachten in vijf dagen tijd 49 veronderstelde guerrillasympathisanten om. Herhaalde verzoeken van een rechter een eind te maken aan het moorden negeerde Uscategui. (AP)

Palestijnen gewond bij aanval Israël

Jeruzalem/ Gaza, 27 nov. - Zeker vier Palestijnen zijn vanochtend gewond bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook, aldus Palestijnse hulpdiensten. De aanval was volgens het Israëlische leger gericht tegen „terroristen die zich opmaakten om raketten op Israël af te schieten”. Het gaat om strijders van Islamitische Jihad, zo maakte de groep zelf bekend. Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, verklaarde afgelopen weekeinde met alle gewapende groepen te zijn overeengekomen geen raketten meer op Israël af te schieten. (AFP, Reuters)

Journalist Tunesië veroordeeld

Tunis, 27 nov. - Een Tunesische rechtbank heeft gisteren journalist Taoufik Ben Brik, een scherp criticus van de regering, tot zes maanden cel veroordeeld op beschuldiging van mishandeling van een vrouw tijdens een ruzie. Volgens zijn advocaten is Ben Brik slachtoffer van een operatie van de politie om hem tot zwijgen te brengen. Mensenrechtenactivisten beschuldigen de regering van president Ben Ali ervan politie en justitie te gebruiken om critici de mond te snoeren. (Reuters)

Dertig Comorezen vermist op zee

Mamoudzou, 27 nov. - Circa dertig migranten van de Oost-Afrikaanse eilandengroep de Comoren worden vermist sinds hun boot in onstuimig weer verging. Elf opvarenden werden gered. Dat is gisteren bekendgemaakt door de autoriteiten op Mayotte, zeventig kilometer van de Comoren. Geregeld riskeren Comorezen de oversteek naar Mayotte, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. Mayotte stuurde vorig jaar 16.000 Comorezen terug. (AFP)