Kort nieuws Binnenland

‘Schaf strengere Nederlandse regels kindmedicijn af’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 27 nov. - Nederland moet de belemmeringen voor medisch wetenschappelijk onderzoek met kinderen opheffen. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) doet er goed aan de strenge wetgeving te verruimen. Dat adviseerde de commissie-Doek gisteren. Nu komt het vaak voor dat kinderen medicijnen krijgen die niet op hen zijn getest en dus misschien onveilig zijn. Volgens de commissie houdt de Nederlandse wetgeving in de praktijk een verbod op onderzoek in. De commissie vindt dat Nederland zich naar de ruimere Europese richtlijn moet voegen. Een ziek kind is volgens de commissie goed in staat aan te geven of het mee wil doen aan onderzoek.

Baan voor Helderse oud-burgemeester

Ridderkerk, 27 nov. - Stefan Hulman, de voormalig burgemeester van Den Helder, wordt per 14 december waarnemend burgemeester in de gemeente Ridderkerk. Dat liet commissaris van de koningin Jan Franssen weten. „Bij deze benoeming hebben de bestuurlijke kwaliteiten van de heer Hulman de doorslag gegeven”, aldus Franssen. Hulman (VVD) raakte in Den Helder in opspraak toen hij een vergoeding van de gemeente kreeg om zijn dubbele woonlasten te betalen. Uiteindelijk werd een vertrekregeling met hem getroffen. (ANP)

Aantal diefstallen op scholen stijgt

Amsterdam, 27 nov. - Het aantal diefstallen op scholen in het voortgezet onderwijs is vorig schooljaar met 21 procent gestegen ten opzichte van het schooljaar 2007-2008. Vooral elektronica is een gewild artikel. Uit leslokalen, kleedkamers en fietsenstallingen verdwenen zaken als mobieltjes, camera’s en iPods. Verder zijn het contanten, portemonnees, merkkleding en scooters die gestolen worden. Dat bleek gisteren uit de jaarlijkse incidentenregistratie IRIS van onderzoeks- en adviesorganisatie DSP-groep. (ANP)

Huisartsen: voer EPD vanuit regio in

Den Haag, 27 nov. - Huisartsen willen dat het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) niet landelijk wordt opgelegd zoals minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil, maar geleidelijk vanuit de regio wordt uitgebreid. Dat stellen de huisartsenverenigingen LHV, NHG en VHN. De huisartsen willen zo zorgen dat de uitwisseling van de gegevens veilig en betrouwbaar is en dat de systemen en de gebruikers op hun taak berekend zijn. De huisartsen willen dat ervaringen in de praktijk de snelheid van de invoering bepaalt. (ANP)

Justitie onderzoekt hoge aantal taps

Den Haag, 27 nov. - Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) stelt een onderzoek in naar het afluisteren van telefoongesprekken. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, die gisteren opheldering vroeg over het hoge aantal taps. De eerste helft van dit jaar werden er 13.223 telefoons afgetapt. Gemiddeld liepen er dagelijks 2.254 taps, veel meer dan in buurlanden van Nederland. (ANP)

Opslag verloren na brand loods A’dam

Amsterdam, 27 nov. - De brandweer was vanochtend nog aan het nablussen op een bedrijventerrein in Amsterdam-Noord, waar gisterochtend een grote brand uitbrak. De brand brak uit in een loods van de firma City Box, waar particulieren opslagruimte kunnen huren. Zoals het nu lijkt kan het pand als verloren worden beschouwd. Ongeveer negenhonderd mensen hadden hun spullen opgeslagen in de loods. (ANP)