Koor raakt hemelse regionen

cd Klassiek

Chor des Bayerischen Rundfunks/ Peter Dijkstra:

Mis voor dubbelkoor (F. Martin) *****

Als een jonge Nederlandse koordirigent een topcarrière maakt, valt dat minder op dan bij een orkestdirigent. Maar aan de bepaald ongewone muzikale prestaties van Peter Dijkstra doet dat niks af.

Als koorleider van het koor van de Bayerische Rundfunk leverde hij een ijzersterk staaltje van zijn kunnen af met een eerste cd, waarop de intense en extreem tekstsensitieve Mis voor dubbelkoor van Frank Martin, de duistere Missa brevis van Kodaly en Poulencs overweldigende Litanies à la vierge noire voor vrouwenkoor. Alleen al die line-up maakt deze cd uniek. De opname in een kerk is soms minder ideaal, maar in Kodaly’s menselijke, nu eens hemelse regionen rakende, dan weer zeer aardse mis pakt de wisselwerking tussen koor en Woehl-orgel imposant en ruimtelijk uit.

De stemgroepen van zijn koor muntten stuk voor stuk uit door warmte, homogeniteit én helderheid. Martins mis kon zich geen overtuigender pleidooi wensen.

    • Mischa Spel