KNVB: onderzoek naar omkoping bij voetbalduels

De KNVB onderzoekt een aantal voetbalwedstrijden in de eerste divisie die door fraude-experts als verdacht zijn aangemerkt. Dat zegt Bert van Oostveen, directeur bedrijfsvoering van de voetbalbond, vandaag in een gesprek met deze krant.

De bond overlegt binnenkort met politie en justitie over maatregelen om mogelijke omkopingspraktijken op de Nederlandse voetbalvelden tegen te gaan.

In Duitsland brachten vorige week het Openbaar Ministerie van Bochum en de politie naar buiten dat bij 200 wedstrijden in Europa fraude en manipulatie worden vermoed. Beide instanties hebben sinds begin dit jaar intensief onderzoek gedaan naar gokcriminaliteit binnen het profvoetbal. Volgens het Duitse OM zijn negen landen betrokken bij de malversaties; Nederland hoort daar niet bij.

Na gesprekken met de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill en Karl Dhont, belast met corruptiebestrijding bij de Europese voetbalbond UEFA, heeft de KNVB toch besloten een aantal zaken onder de loep te nemen. „Beide kenners hebben verdenkingen ten aanzien van een aantal wedstrijden geuit”, zegt Van Oostveen. „Hun verhalen komen in grote lijnen overeen. Dat is voor ons reden de zaak uiterst serieus te nemen.” Volgens Van Oostveen richt het onderzoek zich op zowel voetballers als coaches: scheidsrechters worden niet verdacht.

Onderzoeksjournalist Hill stelt in een gesprek met deze krant dat tal van Nederlandse wedstrijden door Aziatische gokkers in de gaten worden gehouden – tot jeugdduels aan toe. Volgens Hill zouden in Nederland ook clubleiding en coaches betrokken zijn bij omkooppraktijken in het voetbal. „Hoe dat precies in zijn werk gaat, moet nader worden uitgezocht. Maar afgaand op mijn bevindingen in de Italiaanse serie A, komt het er waarschijnlijk op neer dat zij hun spelers opdragen een wedstrijd te ‘fixen’.”

In het kader van het Duitse onderzoek naar fraude werden de afgelopen dagen enkele tientallen arrestaties verricht.

Gokken: pagina 11

    • Danielle Pinedo