Jeffrey Bruma in Oranje!

Na de wedstrijd Jong Oranje-Jong Spanje had presentator Jan Joost van Gangelen het over ‘misschien wel de nieuwe Jaap Stam’. Kom, kom, ging het door mijn huiskamer, niet zo overdrijven. Natuurlijk had de Nederlandse centrumverdediger Jeffrey Bruma een fijne pot gevoetbald. Kordaat, en met een goed spelinzicht had Bruma meegeholpen aan de 2-1 overwinning. Bruma oogde zelfverzekerd, meedogenloos als het moest. Gaan we vast nog veel van horen. Oké – maar De Nieuwe Jaap Stam? Je zou het IJsselmeer kunnen dempen met talenten die al jong veel beloofden en het toch niet redden. Een half uurtje dreggen zou heel wat Nieuwe Johan Cruijffs, Patrick Kluiverts en Coen Moulijns naar boven halen, lijkt me zo. Allemaal prinsjes die bij gebrek aan doorzettingsvermogen, wedstrijdmentaliteit of welke tekortkoming dan ook geen koning werden. De wording van laatbloeier Stam toont juist aan hoe ongewis zoiets verloopt. Je moet geluk hebben met die dingen, en bovendien was Stam (191 cm) een kleine decimeter langer dan Jeffrey Bruma en ook nog breder: niet onbelangrijk voor een centrale verdediger anno nu.

Drie dagen na de jeugdinterland tegen Spanje ging Henk Spaan nog wat verder. Wat zeg ik, véél verder. In zijn Paroolcolumn liet Spaan namen vallen als Frank de Boer, Frank Rijkaard en – hou je vast – Franz Beckenbauer. Om daarmee alvast een indruk te geven van de toekomst die Bruma wacht. Weer een dag later begon ook Hugo Borst al over de beste libero aller tijden. In Studio Voetbal opnieuw de vergelijking met Beckenbauer. Net als Spaan verkondigde Borst dat Bruma mee moet naar het WK in Zuid-Afrika. Toe maar! Hierbij vergeleken was de voorspelling van Sportweek – 95 procent kans dat Bruma ooit in Oranje speelt – nog genuanceerd.

Jeffrey Bruma is een net achttienjarige jeugdspeler van Chelsea die zijn eerste volwassen spits nog moet uitschakelen. Zijn ervaringen in het eerste van Chelsea omvatten exact 25 minuten, als invaller thuis tegen Blackburn Rovers bij een 5-0 voorsprong. Niemand weet of Jeffrey spitsen als Didier Drogba kan weerstaan. Gaat twijfelen na scheldkannonades van dertigjarige medespelers, of na gezuig door tegenstanders. Hoe hij tegenslagen verwerkt. Of-ie rustig blijft in een afgeladen en vijandig stadion. Leuk is het natuurlijk wel, dat ongeremde enthousiasme over nieuwe helden. Afgelopen zaterdag debuteerde Gaël Kakuta bij Chelsea: even oud als Bruma en ik kan iedereen verzekeren, een wéreldvoetballer. Met zijn venijnige dribbels en harde schoten is de Fransman de nieuwe George Best, wat zeg ik: de nieuwe Eusebio en de nieuwe Ronaldinho in één. Nu maar hopen dat Jeffrey Bruma hem in 2010 op het WK een beetje in bedwang kan houden.

    • Auke Kok