Iran neemt Ebadi Nobelmedaille af

De Iraanse autoriteiten, die een in omvang toenemende strafcampagne tegen dissidenten voeren, hebben onder andere de medaille van de Nobelprijs voor de Vrede afgenomen van mensenrechtenadvocaat Shirin Ebadi, de winnaar in 2003. Dat zegt haar medewerker Nargess Mohammadi. Ebadi zelf is in het buitenland. Ze vertrok kort voordat de herverkiezing van president Ahmadinejad in juni leidde tot straatprotest, duizenden arrestaties en de berechting van ruim honderd oppositie-activisten.

Ebadi’s man, broer, zus en medewerkers, die zich in Iran bevinden, staan onder groeiende druk van de autoriteiten. Haar man zou zijn geslagen, en haar broer en zus ondervraagd door een veiligheidsdienst. Drie medewerkers van Ebadi’s Mensenrechten Verdedigers Organisatie hebben maanden in de cel gezeten en zijn nu vrij op hoge borgtochten.

De druk op Ebadi begon in januari toen de rechterlijke macht na een politie-inval haar kantoor sloot. „Sinds een paar weken zijn alle rekeningen van Ebadi, haar man en medewerkers van haar organisatie geblokkeerd”, zegt Mohammadi . „Ook de privé-rekeningen van haar man zijn geblokkeerd. Hij heeft nu geen enkel inkomen meer.”

Ebadi’s man bezocht onlangs de privé-kluis die het echtpaar huurt in de staatsbank, Bank Melli. Daar ontdekte hij dat hij geen toegang meer had tot de kluis, waar de medaille en andere internationale prijzen uit veiligheidsoverwegingen waren gestald. „Iran zet zichzelf internationaal voor schut. Zelfs de autoriteiten in Birma hebben de medaille van de onder huisarrest zittende Aung San Suu Kyi ongemoeid gelaten”, zegt Mohammadi.

Volgens de Noorse regering, die de prijs toekent, is het de eerste keer in de 108-jarige geschiedenis van de prijs dat een regering de medaille in beslag neemt. Teheran ziet de Nobelprijs als westers instrument om tegenstanders van de staat te steunen. Iran wil ook dat Ebadi belasting betaalt over het geld van de prijs, 1,3 miljoen euro. Ebadi zegt dat dat volgens de Iraanse wet niet hoeft.

„Het regime wil met de dreigementen voorkomen dat Ebadi terugkeert. Haar aanwezigheid zou veel internationale aandacht trekken”, aldus Mohammadi. Ebadi zegt terug te komen „wanneer dat nuttig is voor mijn land”.