Internationaal kort

Verdachte Filippijns bloedbad meldt zich

MANILA. De hoofdverdachte van het politieke bloedbad maandag in de Filippijnen, waarbij 57 mensen werden vermoord, heeft zich gisteren gemeld bij de politie. Intussen hebben de autoriteiten stappen ondernomen om de macht van de clan waartoe de verdachte behoort, te ontmantelen. De burgemeester van de provincie Maguindanao op het zuidelijke eiland Mindanao, Andal Ampatuan Jr., heeft verklaard dat de verdenkingen tegen hem ongegrond zijn en dat zijn geweten schoon is. Maandag overvielen ongeveer honderd gewapende mannen een konvooi van aanhangers van een lokale politicus, van de Mangudadatu-clan, die onderweg waren om deze kandidaat te stellen voor de functie van gouverneur bij de verkiezingen in mei 2010. (AP, Reuters)

Colombia: 40 jaar celstraf voor generaal

Bogotá. Een Colombiaanse rechtbank heeft een voormalige generaal veertig jaar celstraf opgelegd voor zijn rol bij de moord op tientallen burgers door extreemrechtse paramilitairen. Jaime Humberto Uscategui was in 1997 brigadecommandant van een legerbasis in het aflegen dorp Mapiripan. De paramilitairen slachtten in vijf dagen tijd 49 veronderstelde guerrillasympathisanten af. Op herhaalde hulpverzoeken van een plaatselijke rechter om aan het moorden een eind te maken, had de commandant niet gereageerd. De rechtbank verklaarde hem schuldig aan moord, ontvoering en valsheid in geschrifte. De 61-jarige ex-generaal zei onschuldig te zijn. Zijn advocaat kondigde beroep tegen het vonnis aan bij het hooggerechtshof. (AP)

Israel bereidt tot beperkte bouwstop

Door onze correspondent

tel aviv. De Israëlische regering heeft een gedeeltelijke bouwstop van tien maanden in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever afgekondigd. De stap is door premier Netanyahu gepresenteerd als „eerste stap” naar vredesonderhandelingen met de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit heeft de maatregel direct verworpen. Uit details die de regering prijsgaf, blijkt dat het om een zeer beperkte bouwstop gaat. De bouw in bezet Oost-Jeruzalem gaat gewoon door. Vorige week nog werd bekend dat Israël toestemming heeft gegeven voor de bouw van 900 appartementen in de nederzetting Gilo. De Verenigde Staten reageerden voorzichtig positief.