ING doet emissie met 40 pct korting

Bank en verzekeraar ING gaat een claimemissie uitgeven met een korting. Aandeelhouders van ING kunnen de 1,8 miljard nieuwe aandelen kopen voor 4,24 euro per aandeel, een korting van bijna 40 procent op de koers zoals die na de emissie zou moeten zijn.

Het aandeel ING was rond het middaguur 8,75 euro waard, een daling van 1,8 procent ten opzichte van het slot van gisteren.

Met de opbrengst van 7,5 miljard euro gaat ING een deel van de ontvangen staatssteun terugbetalen. ING kreeg tot twee keer toe steun van minister Wouter Bos van Financiën. Het concern was in problemen geraakt door de kredietcrisis en moest, net als veel andere nationale en internationale banken, aankloppen bij de overheid.

De claimemissie werd eind oktober aangekondigd. Bij een claimemissie krijgen bestaande aandeelhouders het recht om, meestal tegen een aantrekkelijke prijs, aandelen bij te kopen. Bij de claimemissie van ING krijgen aandeelhouders een claim voor ieder aandeel dat zij houden. De belegger moet vervolgens zeven claims overleggen om 6 nieuwe aandelen te kunnen kopen tegen de gereduceerde prijs.

Eind oktober kondigde ING ook een ingrijpende strategische wijziging. De groep gaat de verzekeringsactiviteiten, de divisie vermogensbeheer en de internetbank ING Direct USA de komende jaren afstoten. Deze maatregelen werden genomen onder druk van Europees Commissaris Kroes (Mededinging) die nog toestemming moest geven voor de staatssteun. ING verwacht de verkoop van ING Direct USA niet voor einde 2013.

ING moet na de afbetaling aan Bos nog altijd 5 miljard aflossen. Het concern zei dat het in gesprek is met de overheid over gunstigere betalingsvoorwaarden, wat zal inhouden dat de boete voor het vervroegd aflossen omlaag gaat. ING wil de resterende terugbetaling financieren uit onder meer desinvesteringen.