Ierse kerk verdoezelde misbruik van kinderen

Rooms-katholieke aartsbisschoppen in Dublin hebben het wijdverspreide seksuele misbruik van kinderen door priesters jarenlang verdoezeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Ierse regering is uitgevoerd en waarover gisteren een rapport is gepubliceerd.

Een priester gaf toe dat hij meer dan honderd kinderen had misbruikt. Een andere zei dat hij elke twee weken kinderen misbruikte voor meer dan 25 jaar achtereen.

Alle aartsbisschoppen die in Dublin de leiding hadden tussen 1975 en 2004, de periode die is onderzocht, waren op de hoogte van sommige klachten. Maar het aartsbisdom vond de bescherming van de reputatie van de kerk belangrijker dan de bescherming van kinderen, aldus het rapport.

In plaats van de beschuldigingen te melden aan de autoriteiten, kregen degenen die beschuldigd werden systematisch een overplaatsing van parochie naar parochie, waar ze vaak nieuwe slachtoffers maakten.

Het rapport had tot doel te laten zien hoe de kerk en de staat reageerden op de beschuldigingen van kindermisbruik. De overheid maakte de doofpot mogelijk door toe te staan dat de kerk buiten de wet opereerde, schrijft het rapport. De politie had een zeer goede relatie met de kerk en veel leden van het korps vonden dat priesters niet hun zaak waren.

De huidige aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, zei gisteren dat „geen woorden van verontschuldiging ooit genoeg zullen zijn” en hij bood „ieder slachtoffer mijn excuses, mijn smart en mijn schaamte voor wat met hen is gebeurd”.

De rooms-katholieke congregatie van de Christelijke Broeders in Ierland heeft omgerekend 161 miljoen euro aan compensaties aangeboden voor haar betrokkenheid bij kindermisbruik in jongensinternaten van de geloofsgemeenschap. De congregatie trekt 30 miljoen uit voor uitkeringen aan slachtoffers, 4 miljoen voor hulpverlening en 127 miljoen voor speelpleinen bij scholen. De congregatie staat centraal in het onderzoek . (AFP, Reuters)