Film - En verder

Das Weisse Band

Eichwald heet het dorp en een stem belooft ons zaken op te rakelen die in de jaren 1913-1914 voorvielen en „een licht werpen op de Duitse geschiedenis”. Gaandeweg leren we het dorp kennen dat zucht onder een naargeestige patriarchale terreur, waar vooral de kinderen onder lijden. Volgens regisseur Michael Haneke is Das Weisse Band, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, meer dan een film over de ontkiemende nazigeneratie. Het gaat om vernedering en repressie als universele voedingsbodem voor terreur. Regie: Michael Haneke. In: 15 bioscopen.

Goodbye Solo

Niemand minder dan Roger Ebert vergeleek de debuutfilm van de Iraanse Amerikaan Ramin Bahrani (1975), Man Push Cart (2005), met Mean Streets van Martin Scorsese. Bahrani is de humanist van de twee; dat blijkt ook uit zijn derde film Goodbye Solo, die vorig jaar op het Filmfestival in Venetië de prijs van de internationale filmkritiek kreeg. Goodbye Solo is de Taxi Driver voor het nieuwe millennium, al is de Senegalese taxichauffeur Solo in de buitenwijken van Winston-Salem geen wraakengel, maar een beschermengel. Regie: Ramin Bahrani. In: 4 bioscopen

2012

Berg je als Amerika een zwarte president heeft. Morgan Freeman zag als zwarte filmpresident in 1998 zijn Witte Huis al onder een tsunami verdwijnen in Deep Impact. In 2012 gebeurt Danny Glover als zwarte president hetzelfde, waarbij de vloedgolf in het voorbijgaan nog even een vliegdekschip op het Witte Huis dumpt. De zondvloed, dat is wat 2012 verbeeldt. De oude, decadente wereld met wortel en tak uitgeroeid en daarna een nieuw begin. Regie: Roland Emmerich. Met: John Cusack, Woody Harrelson. In 23 bioscopen

Up

is de zoveelste triomf van de computeranimatiestudio Pixar. Ballonnenverkoper Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan. Dat gaat veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. De film is hilarisch, ontroerend en opwindend, maar bovenal perfect gedoseerd. In 70 bioscopen.

Bright Star

is een magnifiek gefotografeerd kostuumdrama over de romance tussen de romantische dichter John Keats (1795-1821) en zijn buurmeisje Fanny Brawne. Regisseur Jane Campion (The Piano) filmde in een klassieke stijl: uitgebalanceerde beeldcomposities, rustige montage en weinig camerabewegingen. Zo komt de aandacht te liggen op de emoties van de personages, vertolkt door prima acteurs, met name Abbie Cornish als Fanny. Regie: Jane Campion. Met: Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Kerry Fox. In 17 bioscopen.

Sinterklaas en de verdwenen Pakjesboot

Sinterklaas en Piet Diego missen de pakjesboot door een vuile streek van schurken Joris en Boris. Een race tegen de klok volgt om de boot voor aankomst in te halen. Regie: Martijn van Nellestijn. In 17 bioscopen.