Eurlings wil experiment spitsheffing

Minister Eurlings (Verkeer, CDA) wil in Amsterdam gaan experimenteren met verschillende spitstarieven binnen de kilometerheffing. Dan moet blijken of en welke tarieven effectief zijn.

Dat zei Eurlings gisteren in een debat met de Tweede Kamer over deze heffing.

Na een evaluatie van de Amsterdamse situatie bespreekt Eurlings samen met de Kamer of er verder wordt gegaan met de spitsheffingen en met welke tarieven. „Voorzichtigheid troef”, aldus Eurlings. Hij zei wel dat het spitstarief leidt tot „maximale doorstroming”.

Het CDA opperde eerder deze week de spitsheffing – behalve die in Amsterdam – uit het wetsvoorstel te schrappen. De partij wil zo voorkomen dat de ene na de andere gemeente om een spitsheffing komt vragen. Wil een gemeente toch een spitstarief invoeren, dan zou dat via de Kamer in een wetswijziging moeten.

De spitsheffing wordt een opslag op het basistarief voor de drukste wegen in de drukste uren. Het tarief is nog onbekend, maar is voor automobilisten van groot belang om uit te rekenen wat ze straks moeten betalen. De Tweede Kamer drong er daarom meerdere keren op aan de tarieven bekend te maken. Ook de ANWB, die door Eurlings als cruciaal wordt gezien voor het welslagen van het plan, noemt een discussie zonder spitstarieven „niet zinvol”.

Eurlings zei nog niet te weten hoe hoog de spitstarieven worden, maar in totaal mogen die niet meer opbrengen dan 300 miljoen euro per jaar. Gebeurt dat wel, dan zullen de basistarieven worden verlaagd. Op die manier blijven de totale opbrengsten van het systeem gelijk. De kilometerheffing mag de staatskas niet meer opleveren dan het huidige systeem van motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting bpm.

Eurlings zei gisteren opnieuw dat 59 procent van de automobilisten er financieel op vooruitgaat. Als blijkt dat er niet minder wordt gereden dan nu, gaat 41 procent erop vooruit. Hij weerlegde de felle kritiek van VVD-Kamerlid Aptroot dat de berekeningen op de website van zijn ministerie niet kloppen. Eurlings beschuldigde Aptroot van „ronkende interrupties”. En: „Dit soort beelden creëren, is ongeloofwaardig.” Eurlings daagde de VVD’er uit een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen. Dat deed Aptroot niet.