Eten in 2010

Twee novembers geleden vroeg kookglossy Elle Eten mij om te voorspellen wat we in 2008 zouden eten en wat niet. Mijn lijstjes zagen er zo uit: In: je (groot)moeders recepten, gezond eten, kraanwater, biologisch gekweekte vis. Uit: moleculair koken, Sonja Bakker, flessenwater, foute vis. Hetgeen maar weer bewijst dat ik een trendwatcher van niks ben; alles wat ik voor 2008 voorspelde, kwam pas in 2009 uit (inclusief het einde van het Sonja Bakker-imperium dus, al gunde ik haar zeker niet dít einde).

Het is best verleidelijk om schamper te doen over het trendwatchgebeuren, waar volgens mij heel wat nattevingerwerk en wensdenken aan te pas komt. Maar trendwatchen is toch echt een vak, en foodtrendwatchen een nog specialistischer. Eetmodes komen en gaan net zo snel als de collectie van H&M wisselt. Daar moet je bovenop zitten, wil je er iets zinnigs over kunnen zeggen. En ik moet zeggen, Marian Ippel doet dat.

In What (not) to eat in 2010 presenteert én verklaart ze de culinaire trends voor volgend jaar. Ze legt bijvoorbeeld helder uit waarom ‘eten’ tegenwoordig ‘food’ heet – omdat het een onderdeel van onze identiteit is geworden, iets waarmee we ons kunnen onderscheiden van de massa. Net als ze verklaart waarom het zo slim van Michelle Obama was om een biologische moestuin aan te leggen op de South Lawn van het Witte Huis.

Al met al een aardig boek, met fijne adresjes. Maar wel voor een kleine doelgroep, niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook door het übertrendy jargon en ongegeneerd Amsterdamse perspectief. Om je een idee te geven, Ippels lijstje ziet er zo uit: ethisch eten, eighties eten, one trick pony’s, polderromantiek, sophisti thee & couture koffie, carnivoresk, DIY custom made, nouvelle fusion, neo fastfood, chocoholistic, Italia.

Foodlingo voor gevorderden dus. Maar best geinige foodlingo. Onderstaand recept voor groenetheelatte komt uit het hoofdstuk over koffie en thee. Je hebt er een theeklopper voor nodig, zo’n mooie bamboekwast die gebruikt wordt tijdens Japanse theeceremonies. Ze zijn te koop in theespeciaalzaken, net als matchapoeder (groene-theepoeder). Maar het lukt ook met een kleine garde.

Koffie gemaakt van groene thee

Voor 1 kop:

1 theelepel Japans matchapoeder

60 ml kop gekookt water

180 ml soja- of volle melk

eventueel rietsuiker of honing naar smaak

Doe het matchapoeder in een kop en giet er het gekookte water op. Klop met een bamboetheeklopper tot het schuimt. Schuim de melk zo stijf mogelijk op, zoals je voor een cappuccino doet. Laat de melk na het kloppen ‘inklinken’: beweeg de melkkan snel rond en zet hem met een paar forse klappen op het aanrecht.

Vul de kop met de geschuimde melk. Voeg naar smaak honing of suiker toe. Besprenkel de groenetheelatte eventueel nog met wat matchapoeder.

Janneke Vreugdenhil

Doe jouw voorspelling over eettrends in 2010 op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil