Ernstige Sting als Robert Schumann

Dvd muziek

Twin Spirits

Regie: J. Caird **

Popster Sting als componist Robert Schumann? Ach, waarom ook niet. Sting wijdde al eens een cd aan de luitliederen van Dowland en declameert nu in Twin Spirits – registratie van een theaterbenefietconcert – brieven van Schumann aan diens geliefde Clara. Stings vrouw Trudie Styler leest de brieven van Clara, en kijkt daar schalks bij in de camera.

De liefde tussen Robert en Clara bloeide op toen zij nog een kersensnoepend pianowonderkind was, hij student. De intensiteit bleef onalledaags, dat maken hun brieven kraakhelder. Al voor hun huwelijk (en acht kinderen) wisten zij ‘samen’ te zijn door elk op dezelfde tijd dezelfde pianomuziek te spelen. Zulke anekdotes, soms gelezen door acteur Derek Jacobi, worden afgewisseld met veelal matig uitgevoerde muziek van Clara en Robert. Een extra dvd biedt een schoolse documentaire over Schumann. Maar excellent gespeelde Schumann-cd’s verdienen toch de voorkeur.

    • Mischa Spel