Een week van een coach onder druk

Na de zege van Bayern op Maccabi Haifa heeft trainer Louis van Gaal weer even lucht in München.

Kroniek van een trainer in het nauw.

Bayern Munich's coach Louis van Gaal watches his players during a team training session in Munich November 2, 2009. Bayern Munich will play Girondins Bordeaux in a Champions League soccer match on Tuesday. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY SPORT SOCCER) REUTERS

„Ik wil hier geschiedenis schrijven.” Vol goede moed begint Louis van Gaal op 1 juli van dit jaar aan zijn missie bij Bayern München. „De club is zoals ik: zelfbewust, dominant, arrogant, vlijtig, innovatief, maar ook warm en familiair”, stelt de coach op zijn eerste werkdag. De opvolger van Jürgen Klinsmann zou met een nieuw concept de Beierse voetbalgrootmacht weer naar de top van Europa moeten loodsen. Nog geen vier maanden later staat de Nederlander na tegenvallend spel, slechte resultaten en onenigheid met vedetten onder grote druk.

Zaterdag 21 november. Het is een gewoonte op de zaterdagmiddag voor Mario en zijn vrouw en talloze andere Bayern-fans; na het boodschappen doen voetbal kijken in de Fan Arena tegenover het Centraal Station van München. Een dag voor het duel met Bayer Leverkusen volgt de aanhang van FCB met grote glazen witbier in de hand de verrichtingen van de concurrentie. Maar de gesprekken gaan slechts over één ding: is er nog vertrouwen in Louis van Gaal. „Nee, je mag Van Gaal mee terugnemen naar Nederland”, zegt Ribéry-fan Mario.

Zondag 22 november. De kranten in Beieren speculeren op de dag dat koploper Bayer Leverkusen naar München komt over de toekomst van Van Gaal. ‘Herr Van Gaal, ist das Ihr Endspiel?’, luidt de kop in Bild. Manager Uli Hoeness laat via de site van de club weten te hopen op een „Befreiungsschlag”. Als de coach langs het veld de warming-up volgt, verdringen de fotografen zich om hem. Hamit Altintop haakt op het laatste moment af met een blessure. De speaker kondigt Miroslav Klose aan als diens vervanger door hard de voornaam van de aanvaller te roepen. De fans schreeuwen massaal de achternaam. „Onze ploeg staat vandaag onder leiding van onze ‘chef’ Louis...” Er klinkt slechts gefluit. Bayern begint verkrampt aan de wedstrijd. Spits Mario Gomez maakt na acht minuten de openingstreffer. Van Gaal veert op. De teleurstelling is groot als Leverkusen zes minuten later gelijkmaakt. Van Gaal oogt aangeslagen op de persconferentie. Gevraagd naar zijn toekomst houdt hij zich op de vlakte. „Ik ga daar niet over en dat zou u ook moeten weten.” Even verderop spreekt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zijn onvrede uit. Maar het geloof in de trainer is niet verdwenen, onderstreept hij. Aanvoerder Mark van Bommel heeft geen zin om te praten. „Morgen na de training.”

Maandag 23 november. Van Gaal gaat het lastig krijgen, is de eensluidende conclusie in de Duitse kranten. Tegen elf uur in de ochtend verzamelen zich honderden supporters op het trainingscomplex van Bayern München aan de Säbener Strasse. Van Gaal houdt binnen een lange bespreking met zijn selectie. Pas drie kwartier later lopen de spelers een voor een het veld op voor een uitlooptraining. De lichtgeblesseerde Van Bommel ontbreekt. Aan de rand van het veld brengt Bild-verslaggever Jörg Althoff de voor- en tegenstanders van Van Gaal in kaart. „Ribéry contra, Toni contra, Gomez contra, Schweinsteiger pro en Van Bommel pro. Hoeness en Rummenigge? Die hebben het ook allebei wel gehad met Van Gaal. Wat denk je, zou Guus Hiddink naar Bayern willen komen?” Van Bommel schuift na de lunch aan voor een persgesprek. De aanvoerder antwoordt geduldig op alle vragen. „Is onze trainer gefrustreerd? Ja, natuurlijk is hij gefrustreerd. Dat zijn we allemaal bij Bayern München zolang we niet winnen.” Een verslaggever vraagt of Van Bommel mee heeft gekregen dat het publiek zich tegen Van Gaal keerde. „O, hebben ze bij het oplezen van de opstelling zijn naam niet geroepen? Wie sagt man das auf Deutsch? Auf jeden Schnecke kan man salz legen? De Nederlandse voetballer heeft in het perszaaltje de lachers op zijn hand.

Dinsdag 24 november. Een tiental camera’s draait als Louis van Gaal begint aan zijn laatste persconferentie in de aanloop naar het duel met Maccabi Haifa. Op hetzelfde moment dat de Bayern-coach vragen beantwoordt over nieuwe kritische opmerkingen aan zijn adres van Luca Toni, de Mexicaanse griep bij de vrouw van Franck Ribéry en zijn eigen functioneren, bezoekt een delegatie van de Israëlische tegenstander het voormalige concentratiekamp Dachau. Van Gaal, zichtbaar onder druk, laat zich niet uit de tent lokken. „Wanneer een topclub slecht presteert dan wordt de kritiek al snel wat persoonlijk en sterker.” Als de coach na een minuut of tien opstaat valt hij even uit zijn rol. „Viel Spass morgen beim Spiel!”, roept hij uitdagend naar de Duitse journalisten. Een uur later werkt hij een grotendeels besloten training af. Een nieuwe tegenvaller. Klose raakt geblesseerd aan zijn elleboog.

Woensdag 25 november. Bild meldt dat Van Gaal de Italiaanse spits Luca Toni uit zijn selectie heeft gezet. En passant speculeert de krant al over een opvolger van Van Gaal. Guus Hiddink en Thomas Schaaf worden getipt. Van Gaal oogt twee uur voor de wedstrijd gespannen. De Allianz Arena is met 58.000 toeschouwers voor het eerst dit seizoen in de Champions League niet helemaal gevuld. Maccabi Haifa lijkt de ideale tegenstander om het zelfvertrouwen op te vijzelen. Als scheidsrechter Craig Thomson fluit voor het begin, blijkt Bayern nog steeds een ploeg zonder geloof in eigen kunnen. Het elftal speelt vooral tegen zichzelf. Als via de beeldschermen duidelijk wordt dat Bordeaux kort na rust op voorsprong is gekomen tegen Juventus, keert de hoop terug. En als Olic in de 62ste minuut scoort, vieren bestuurders, trainers, spelers en fans feest. Bordeaux wint met 2-0, de opluchting in München is groot. Bayern leeft nog. Van Gaal heeft na de eerste zege in vijf duels weer iets van zijn bravoure terug. „Ik denk dat de spelers vandaag alles hebben gegeven. De uitvoering was zeer goed”, overdrijft de coach. „Alleen hadden we meer doelpunten moeten maken. We hebben alles nog in eigen hand.” Van Bommel verlaat als één van de laatste spelers het stadion. „Het is voor mij als aanvoerder belangrijk om de groep bij elkaar te houden. Wat Toni heeft gedaan is niet goed. Dat heb ik hem ook al een paar keer gezegd. Maar hij luistert niet. Of hij alleen staat in zijn kritiek op Van Gaal? Ja, ik denk het wel.”

Donderdag 26 november. De Duitse kranten geven Van Gaal weer even respijt. ‘Naar de finale in Turijn’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. ‘Van Gaal droomt van wonder’, aldus Bild. Uli Hoeness, die naar verwachting wordt verkozen als opvolger van Franz Beckenbauer als voorzitter van Bayern München, hoopt op verzoening tussen Van Gaal en Toni. „Ik probeer hen weer samen te brengen en denk dat er inmiddels al weer iets van een band tussen die twee is.”

    • Koen Greven