Een ode aan Willem de Wielrenner

Rotterdam telt af voor de start van de Tour de France op 3 juli. Onder meer met literaire wieleravonden.

‘Willem de Wielrenner’ beschermde Rotterdam jarenlang tegen de Romeinen. Op een gammele fiets pendelde hij vrijwel dagelijks op en neer over de Maasboulevard. Oudere Rotterdammers herkenden de wat verdwaasd ogende fietser: Wim Koopman (1947), tweevoudig Nederlands kampioen op de tandem.

Koopman vormde gisteravond de hoofdmoot van de tweede etappe van De Muur on Tour, de literaire opwarmer voor de Tourstart in Rotterdam, op 3 juli 2010. Twee dagen na zijn 65ste verjaardag bracht de kersverse AOW’er Jules Deelder een ode aan ‘Kopmans’ met een voordracht van zijn verhaal Kinderspel. Daarin beschrijft de Nachtburgemeester van Rotterdam de lotgevallen van de onfortuinlijke wielrenner uit Rotterdam-Zuid die, na beschuldigingen over amfetaminegebruik, stemmen in zijn hoofd begint te horen en uiteindelijk kiest voor het zwerversbestaan.

Nostalgie en romantiek doen het altijd goed in Rotterdam, de stad met zijn traumatiserende oorlogservaringen. Peter Ouwerkerk, oud-wielerverslaggever van onder meer Het Vrije Volk, weet dat als geen ander. Hij is namens het literaire wielertijdschrift De Muur een van de drijvende krachten achter de tien theatervoorstellingen, die op 28 juni hun apotheose beleven met de Grande Finale in het Nieuwe Luxor Theater aan de voet van de Erasmusbrug.

Tot die tijd is het decor van de bonte wieleravonden het intieme ‘vestzaktheater’ Walhalla (tachtig stoelen) op het schiereiland Katendrecht. De voormalige rosse buurt van Rotterdam kende tot de jaren zeventig een befaamde kasseienkoers, de Ronde van Katendrecht. Na het opdoeken van het rondje op De Kaap kwijnde ook de wielersport langzaam maar zeker weg in de tweede stad van Nederland. „De Tourstart biedt nieuwe mogelijkheden”, liet Ouwerkerk dit voorjaar al weten.

Nog 219 dagen en dan wordt de eerste renner weggeschoten op het Zuidplein voor de proloog over 9 kilometer. Op 4 juli start de eerste etappe naar Brussel vanaf de Erasmusbrug. Tourdirecteur Christian Prudhomme onthult volgende week pal langs de Nieuwe Maas de eerste markeringstegel van de proloog, die zowel het centrum als Zuid aandoet. Het gehele parcours wordt gemarkeerd, in de hoop dat Rotterdammers de fiets pakken. In navolging van Wim Koopman.

    • Mark Hoogstad