Diversen - En Verder

Amsterdam

Twee stillevens van Adriaen Coorte zijn de topstukken op een veiling Oude Meesters bij Sotheby's. Verder komen onder de hamer op 1 december (14u) schildderijen van o.a. Nicolas Maes, Jan Steen, Pieter Claesz en Govert Flinck. Kijkdagen 27 t/m 30 nov 10-17u, De Boelelaan 30. Inl www.sothebys.com. Bij Christie’s wordt 2 december 10u30 20ste eeuwse kunst geveild van o.a. Erwin Olaf, Marlene Dumas, Neo Rauch, Alexander Clader en Constant. Kijkdagen 28, 29 en 30 nov 10-17u, 1 dec 10-16u. Inl www. christies.com

Maastricht

In opdracht van vijf ondernemers hebben designstudenten vijf nieuwe interieurs ontworpen: een frituur, kledingzaak, kantoor, hotelkamer en 'slaaphuis'. Het resultaat is op 28 november voor één dag te zien tijdens The Great Indoors Designroute; op vijf locaties tonen de studenten zelf de interieurs die zij ontworpen. Van 11-17u. Om 13u is er een rondleiding; res: info@the-great-indoors.com. Inl www.the-great-indoors.com

Amsterdam

Dit weekend is er over de dichter Herman Gorter (Mei) een Tweeluik in Perdu. Op vrijdag 27 november is er een nieuw geluid – de andere Herman Gorter met lezingen van Johan Sonnenschein, Ernst van den Hemel en Marc Reugebrink. Zaterdag: De geest der muziek der nieuwe menschheid - Herman Gorters ‘Liedjes’ voorgelezen door Rozalie Hirs en Hugo Koolschijn, met een compositie van Samuel Vriezen. Aanvang: 20u30. Res: www.perdu.nl/reserveren.cfm?voorstelling=256

Delft

Tijs Goldschmidt, evolutiebioloog en schrijver van onder meer Darwins Hofvijver wordt in DOK op 2 december 20u15 geinterviewd door Coen Vermeeren, hoofd Studium Generale over evolutie, antropologie en kunst. Vesteplein 100. Toegang gratis. Inl www.sg.tudelft.nl

Leiden

In Naturalis geeft Tijs Goldschmidt ook een lezing over Darwins Hofvijver op zondag 29 november om 13u30. Maar hier vertelt hij over het onderzoek dat hij deed in het Victoriameer in Tanzania naar de cycliden, baarsachtige visjes. Hun evolutie is drastisch beïnvloed ‘door een man met een emmer’. Darwinweg 2. Res www.snp.nl/eilandlezingen. Inl www.naturalis.nl/darwinjaar.

Groningen

Na de Vrijdagavondlounge in het Groninger Museumdoor Klarissa Zantinge en Maaike van der Linde (harp/fluit) tussen 17- 19u geeft de Dansacademie Noord Nederland een voorstelling, geïnspireerd op de expositie van Folkert de Jong. Doorlopend tussen 20- 21u. Inl 050-3666555 en boekingen@groningermuseum.nl.

Den Helder

Bij de strekdammen zitten de rotganzen die terug zijn uit het hoge noorden en ook steenlopers en kanoetstrandlopers scharrelen er rond. Zondag 29 november van 09 tot 12u is er een zwerftocht door de natuur bij Den Helder. Met een gids lopen wandelaars door de Grafelijkheidsduinen en via het strand en de vloedlijn weer terug. Na afloop is er warme chocolademelk. Neem een verrekijker mee. Aanmelden: tel 088-00644 55. Deelname: € 5,50, beschermers van Landschap Noord-Holland € 3,50, kinderen tot 12 jaar € 2,50. Start: Zeeweg 12. Inl www.landschapnoordholland.nl.

Rotterdam

Diverse kunstenaarsinitiatieven openen op 27, 28 en 29 november hun deuren om het publiek een blik te gunnen in de ateliers van meer dan 20 internationale kunstenaars die tijdelijk te gast zijn in Rotterdam. Er is een breed programma met exposities, performances, artist talks, workshops, diners en feesten op vijf verschillende locaties. Inl www.rair.nl