Crediteuren van Dubai World kunnen naar hun geld fluiten

De positie van de crediteuren van Dubai World is vrij zwak. De herstructurering van de 60 miljard dollar aan schulden bij de voornaamste houdstermaatschappij van het emiraat, waaronder het beleggingsvehikel Istithmar en vastgoedontwikkelaar Nakheel ressorteren, zal de grootste en zwaarste zijn die ooit in de Golf-regio is ondernomen. De weinige precedenten zijn niet bemoedigend voor degenen die de megalomane visioenen van Dubai hebben gefinancierd.

De geschokte crediteuren hadden een tijdige terugbetaling verwacht. Nu haasten ze zich om onderhandelingscomités te vormen voor overleg met de nieuwe herstructureringsbaas van Dubai World, Aidan Birkett van accountancyfirma Deloitte. In de praktijk kunnen de crediteuren niet echt het verzoek van de hand wijzen om een aflossingspauze van zes maanden, tot mei 2010, in te lassen. Ze hebben weinig andere mogelijkheden dan te wachten totdat Dubai World met een plan op de proppen komt om zijn uit de hand gelopen schulden te saneren.

Zelfs als de kredieten verzekerd zijn en het onderliggende papierwerk in orde is, zijn de wetten van de regio onvriendelijk voor crediteuren. Het is bijna onmogelijk om beslag te laten leggen op onderpand. De rechtbanken hebben consequent claims van crediteuren afgewezen op Global Investment en Investment Dar uit Koeweit, twee financiële firma’s die begin dit jaar failliet gingen en voor 5,5 miljard dollar aan schulden hadden uitstaan.

In Saoedi-Arabië hebben de autoriteiten zelfs voorrang gegeven aan de claims van lokale crediteuren boven die van buitenlandse banken, die naar schatting nog 16 miljard dollar tegoed hebben van de twee leidende handelsfamilies, de Saads en de Algosaibis.

Bovendien zitten herstructureringen in de regio tot op heden vrij simpel in elkaar. Global Investment en Investment Dar willen hun crediteuren terugbetalen door de vervaldatum van hun leningen met een jaar of vijf op te schuiven. Dubai World heeft een paar goede bezittingen, maar de scherpe daling van de vastgoedprijzen betekent waarschijnlijk dat een diepere sanering nodig zal zijn.

In het Westen is het gebruikelijk schulden in aandelen om te zetten, maar in de Golf is die techniek nog niet beproefd. De mengeling van islamitische financiële instrumenten en de staatscontrole bij Dubai World kan extra complicaties opleveren.

De namenlijst van de crediteuren van Dubai World is niet bekendgemaakt, maar er staan waarschijnlijk een paar van de grootste banken uit het Westen en de Golf-regio op.

Het grondstoffenarme Dubai is te afhankelijk van de internationale markten om buitenlandse crediteuren net zo slecht te kunnen behandelen als de Saoedi’s hebben gedaan, maar dat is slechts een schrale troost.

Una Galani

    • Una Galani