Conflict om loon euroambtenaar

Nederland verwacht van andere EU-lidstaten genoeg steun te krijgen om een plan voor loonsverhoging voor Europese ambtenaren te blokkeren. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) vanochtend gezegd.

Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie voorstelt het loon van EU-ambtenaren bruto met 3,7 procent te verhogen. Dit zou met terugwerkende kracht gelden, vanaf 1 juli 2009 tot 1 juli 2010.

Een Commissiewoordvoerder zegt dat de koopkracht van de ambtenaren sinds 2004 is afgenomen. Ook als de loonsverhoging wordt goedgekeurd, is de koopkrachtdaling volgens de woordvoerder 1,7 procent.

Het voorstel is tot stand gekomen op basis van een vergelijking met recente loonsverhogingen voor nationale ambtenaren in acht EU-landen, plus een berekening van gestegen kosten voor levensonderhoud in Brussel. „Nederland heeft zijn ambtenaren vorig jaar nog een loonsverhoging van 2,3 procent gegeven”, aldus de Commissiewoordvoerder.

Staatssecretaris Timmermans vindt dat een loonsverhoging niet is te rijmen met de gevolgen van de economische crisis voor veel burgers. „Dit is een slecht signaal van EU-ambtenaren, die toch al heel veel verdienen”, aldus zijn woordvoerder.

Het basissalaris bij de Europese Commissie varieert van 2.300 euro per maand voor de laagste ambtenaar tot 16.000 euro voor een topambtenaar. Dat is bruto, maar zij betalen maximaal 30 procent belasting. Daarnaast zijn er toelagen. Zo hebben ambtenaren die hun vaderland hebben verlaten, recht op een ‘ontheemdingstoelage’ van 16 procent van het basissalaris. De meerderheid van Nederlandse rijksambtenaren verdient netto 1.500 à 3.000 euro.

Het voorstel wordt woensdag besproken door vertegenwoordigers van de lidstaten. Volgens de Commissiewoordvoerder is de kans groot dat de Commissie, of individuele ambtenaren, naar het Europees Hof van Justitie stappen als de loonsverhoging wordt afgewezen.