Buitenland - En Verder

Parijs

Het kleine Musée de Montmartre, een juweeltje op een poëtische en mooie plek, zal zeer waarschijnlijk eind dit jaar de deuren sluiten. De Mairie de Paris stopt de subsidie en wil de collecties naar Musée Carnavalet overbrengen. Musée Montmartre is gehuisvest in het romantische Hôtel de Rosimond dat in de 17de eeuw het zomerverblijf van de acteur Claude de la Rose was en in de 19de eeuw in kunstenaarsateliers veranderd werd. Hier werkten o.a. Renoir, Dufy, Valadon en Utrillo. Het museum bezit 6000 kunstwerken verbonden aan de geschiedenis van Montmartre. Het is te hopen dat een petitie het museum nog kan redden. 12, rue Cortot, 0033-149258939.

Boulogne-Billancourt

Het loopt storm op de expositie Brigitte Bardot, Les années insouciance. En dat is terecht. De curator Henry-Jean Servat, een trouwe vriend van de actrice en andere beroemdheden, heeft er een mooi ‘spektakel’ van gemaakt. Servat, gemeentebeambte van Boulogne, verzamelt al jaren memorabilia. Filmfragmenten, foto’s en persoonlijke voorwerpen vertellen over de legende Bardot t/m haar engagementen voor de dieren. Alle grote jaren van BB worden getoond, van haar degelijke jeugd, via haar eerste successen waar zij de bekrompen Franse burgerij doet ontploffen, t/m de laatste opnames. T/m 31 jan in het Musée des Années 30 - espace Landowski, 28, avenue André-Morizet, 0033-155185300. (West-Parijs).

Londen

De Britse componist Cornelius Cardew smelt geluid en het visuele samen. Dit is te zien in een nieuwe expositie met o.a. originele bladmuziek vol symbolen, tekeningen, lijnen en diagrammen plus de gebruikelijke noten. Zo probeerde hij de muzieklezer en uitvoerder te bevrijden van de volgens hem beperkende traditionele muzieknotatie. Uitleg ontbreekt want Cardew was meer geïnteresseerd in persoonlijke interpretatie. Zijn Scratch Concert was begin jaren 70 overal te zien zoals in De National Gallery en in de ondergrondse. T/m 13 dec, Cornelius Cardew: Play For Today, The Drawing Room, Tannery Arts, Brunswick Wharf, 55 Laburnum Street E2, 004420 7729 5333 & www.drawingroom.org.uk

Londen

Omer Fast maakt video-installaties die ons aan het denken zetten over wat wij van ‘een waarheid’ maken. Eerder verwerkte hij nieuwsbeelden van CNN om aan te tonen dat de reputatie belangrijker is dan het nieuwsstation. Zijn nieuwste film Nostalgia gaat over asielzoekers. Maar in een omgekeerde toekomstige wereld zoeken Engelsen asiel in Afrika, met ‘realistische’ en gedramatiseerde beelden van persoonlijke ervaringen van de kunstenaar. T/m 6 dec, Omer Fast, South London Gallery, 65 Peckham Road , di t/m zon 12:00–18:00u, 004420 7703 6120 & www.southlondongallery.org

Manchester

Het surrealisme was het domein van de mannelijke kunstwereld. Vrouwen waren mysterieuze, maar mooie en inspirerende wezens en surrealistische kunstenaressen merkwaardig. Angels of Anarchy: Women Artists and Surrealism is een opzienbarende expositie. Met oud en nieuw surrealistisch werk van vrouwen van drie generaties vanuit de hele wereld. Frida Kahlo uit Mexico fascineert op haar gebruikelijke hypnotiserende wijze en anderen zoals Lee Miller, Meret Oppenheim and Leonora Carrington shockeren nog steeds. Er zijn thema’s zoals zelfportret, landschap en stilleven. T/m 10 jan, Angels of Anarchy: Women Artists and Surrealism, Manchester Art Gallery , Mosley Street , open di t/m zon 10:00-17:00u, 0044161 235 8888 & www.manchestergalleries.org