Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Boeken

boekberichten

Britse Martin Amis maakt zich op voor feministische kritiek

De Britse schrijver Martin Amis verwacht kritiek van feministen op zijn nieuwe, nog te verschijnen roman The Pregnant Widow. De roman gaat onder meer over de gevolgen van de seksuele revolutie. Amis wil laten zien dat deze een grote druk op vrouwen heeft gelegd, zei hij vorige week tijdens het Book Now Festival in Richmond, nabij Londen. Een van de figuren in Amis’ roman, die in februari 2010 verschijnt, is zijn zuster. Zij overleed in 2000 op 46-jarige leeftijd na periodes van zware depressies en alcoholisme. Amis ziet haar als slachtoffer van de seksuele revolutie. ‘Ze zocht bescherming tegen mannen, maar het draaide juist uit op misbruik en slaag. De Talibaan zouden nodig zijn geweest om haar tegen mannen te beschermen.’

Uitgever beschuldigt auteur van smaad

Uitgever Abe de Vries van de Friese Pers Boekerij heeft in Dokkum een aanklacht wegens smaad ingediend tegen zijn auteur Huub Mous. De twee hebben onenigheid over een boek over Gerard Reve, zo meldt het Boekblad. Op verzoek van De Vries schreef Mous een boek over Reve, maar hij hoorde er niets meer over. Totdat Mous gevraagd werd om een lezing over Reve te houden. ‘Ineens werd ik daarvoor bedankt. In mijn plaats kwam de partner van De Vries, die zou spreken over hetzelfde onderwerp als waar mijn boek over ging: Reve en secularisering. Ik ben toen via internet op de trom gaan slaan.’ Een onaangename woordenwisseling volgde, tot De Vries aangifte deed wegens smaad.

Palins signeersessies politiek statement

The Dailyshow-presentator Jon Stewart maakte er een grap over: de verliezend vicepresidentskandidaat had een boektournee, zat bij tv-programma’s en bij Oprah. En vicepresident Joe Biden? ‘U zit hier in een halfslachtig kabelprogramma…’ Het succes van Palins boek geeft andermaal een duidelijke tweedeling aan: die tussen de elites aan de kust en de lezers uit het heartland. De officiële pers wijst op verdraaiingen en aantoonbare leugens in Palins autobiografie Going Rogue, maar bij signeersessies in het land verschijnen onveranderlijk honderden mensen, meestal heel boze mensen wier mening is ingefluisterd door Fox News en Glenn Beck (die Obama al voor racist én nazi uitmaakte). Zij willen bij Palin lezen hoe ze hun land weer kunnen terugveroveren. Hoewel – lezen? Er is geen spoor van nieuwsgierigheid te bemerken bij de mensen in de rij, stelt The New York Times vast: ‘hoewel mensen urenlang in de rij staan, zie je vrijwel niemand het boek lezen.’ Het zijn signeersessies als politiek statement.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.be