Almunia, Rehn en Barnier op zware posten

De belangrijkste financiële en economische posten in de nieuwe Europese Commissie gaan naar Spanje, Frankrijk, Finland en België. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie vanmiddag bekendgemaakt.

Neelie Kroes wordt, zoals in Den Haag werd verwacht, verantwoordelijk voor ‘ICT en Telecom’. Ze krijgt de portefeuille die officieel ‘Digitale agenda’ heet. Daarnaast wordt ze een van de zeven vice-voorzitters. Kroes volgt de Luxemburgse Viviane Reding op, die de afgelopen jaren de kosten voor mobiel bellen in het buitenland verlaagde.

De Spanjaard Joaquín Almunia wordt in het dagelijks bestuur van de EU verantwoordelijk voor Mededinging, de oude portefeuille van Kroes. Olli Rehn, een Fin, krijgt Economische en Monetaire Zaken. Barroso kiest daarmee voor vaste waarden: beiden waren ook de afgelopen vijf jaar commissaris.

Formeel is de verdeling van de portefeuilles een bevoegdheid van Barroso. Maar achter de schermen oefenden lidstaten de afgelopen weken zware druk uit,, met name om de populaire financiële en economische posten binnen te halen.

Frankrijk kreeg zijn zin. Oud-minister en oud-eurocommissaris Michel Barnier krijgt de post Interne Markt, die als één van de hoofdprijzen wordt beschouwd. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor de regelgeving voor financiële instellingen. Duitsland, dat de vrij onbekende Günter Oettinger naar Brussel stuurt, moet genoegen nemen met Energie.

Ook België is goed bedeeld. Vorige week werd Herman Van Rompuy al verkozen tot eerste ‘EU-president’. In de Commissie wordt Karel De Gught verantwoordelijk voor Handel.

Een van de belangrijkste niet-economische portefeuilles gaat naar de Tsjech Stefan Füle, die Uitbreiding onder zich krijgt. Een Deense, Connie Hedegaard, wordt verantwoordelijk voor Klimaatverandering, een nieuwe post.

Het Europees Parlement moet nog instemmen met de benoeming van de nieuwe Commissie. In januari zijn er hoorzittingen.