ABN Amro legt beslag op rest van DSB-collectie

ABN Amro heeft gisteren tientallen kunstwerken weggehaald uit de woning van Dirk Scheringa in Spanbroek. Ook uit het hoofdkantoor van DSB Bank in Wognum werden schilderijen weggehaald.

De bank heeft de kunstwerken, vooral schilderijen, in onderpand genomen. De bank kan dit doen omdat Scheringa de collectie als onderpand gaf voor de hypotheek van 32 miljoen euro die ABN Amro hem verstrekte voor de bouw van het nieuwe museum in Opmeer. „Wij hebben dit gedaan in overleg met, en ook op verzoek van, de curatoren”, zegt een woordvoerder van ABN Amro.

De bulk van de collectie met realistische kunst is al in handen van ABN Amro. De bank haalde in oktober het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek leeg na het faillissement van de DSB Bank en kort voor het faillissement van DSB Beheer. Ook de opgeslagen kunstwerken van de collectie, die in totaal 1.300 stukken omvat, werden opgehaald. Toen men met een inventarisatie begon, bleek dat er kunstwerken ontbraken. „We hebben de doeken opgehaald om redenen van verzekeringstechnische aard en om ervoor te zorgen dat ze klimatologisch goed worden verzorgd”, aldus de woordvoerder.

DS Art bv, de vennootschap waaronder het museum en de collectie vallen, ging vorige week failliet. Er zouden zich nog kunstwerken bevinden in Scheringa’s huis Rinsma State in Friesland. Als dit zo is, dan worden ook deze in beslag genomen.

De bank wil nog altijd proberen de collectie bij elkaar te houden. „Het is niet onze intentie om de collectie in stukken te verkopen”, zei de woordvoerder vanmorgen. Het is nog onduidelijk wat er met de collectie gaat gebeuren. Eerst moeten de curatoren meer duidelijkheid hebben over de stand van zaken binnen het failliete DSB-imperium.

Eind oktober zei de provincie Noord-Holland dat zij wel garant wil staan, zodat het nieuwe museum in Opmeer afgebouwd kan worden. Voorwaarde is wel dat de oude Scheringa-collectie in het museum te zien zal zijn.