A73 klaar? Nee, bijna

De A73-tunnels bij Roermond en Swalmen zijn na hun definitieve opening komende dinsdag nog niet klaar.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een aantal kritische punten nog niet is opgelost. „Waar mogelijk worden deze restpunten aangepakt in het kader van het reguliere onderhoud.” Uit een intern memo van het regieteam A73 aan het bestuur van Rijkswaterstaat van 30 juni blijkt dat er toen al rekening werd gehouden met „een aantal grote en kleine restpunten” na 1 december.

De tunnels hadden op 1 januari vorig jaar open moeten gaan. Maar eerder werd duidelijk dat het aanbrengen van 53 veiligheidsinstallaties meer tijd kostte. Op 1 februari 2008 gingen de tunnels gedeeltelijk open (rijden op één baan, aangepaste snelheden, geen gevaarlijke stoffen). Volgens Roermond zijn de tunnels sindsdien 1.300 keer gesloten geweest, de afgelopen drie maanden permanent.

De Roermondse verkeerswethouder Gerard IJff vertrouwt op afwerking tijdens regulier onderhoud. Loco-burgemeester Jos van Rey (economische zaken, VVD) doet dat niet: „IJff acteert als de slippendrager van Rijkswaterstaat. Mijn vertrouwen in Eurlings is gedaald tot ver onder nul. Rijkswaterstaat is een staat binnen een staat.” Rijkswaterstaat wilde niet reageren. Eurlings kon vanmorgen niet reageren.

A73: pagina 3

    • Paul van der Steen