4 redenen om tv te kijken

1 talkshow

Eigen schuld, dikke bult

Ned.2, 20.50-22.00u.

Door een verhard politiek klimaat moeten ‘achterblijvers’ in onze samenleving zich sinds de jaren tachtig geschikt maken voor de prestatiemaatschappij. Maar ontwikkelingen in de wetenschap, met name in de neurobiologie en de sociale wetenschappen, laten juist zien dat vaardigheden goeddeels zijn vastgelegd door aanleg en opvoeding in de vroegste jeugd. Wordt van ‘achterblijvers’ in de maatschappij dus niet het onmogelijke gevraagd? Over die vraag discussiëren toonaangevende wetenschappers – onder leiding van Paul Witteman – in deze eenmalige talkshow.

2 thriller

Angel Eyes

NET5, 22.20-00.25u.

Vehikel voor Jennifer Lopez. Als introverte politieagente wordt zij zwijgzaam verleid door zonderlinge James Caviezel, die in ongewassen kleren door de achterafstraten van haar stad loopt. Is hij haar beschermengel of heeft hij weinig goeds voor haar in petto? (Luis Mandoki, 2001)

3 Nederlandse film

Skin

Ned.3, 23.15-00.40u.

Een kwetsbare jongen zit in 1979 klem tussen zijn vader en zijn moeder, tussen punk en skinheads, tussen blank en zwart, tussen goed en kwaad. Deze Frankie, subliem gespeeld door de jonge acteur Robert de Hoog, leren we kennen als een kaalkop met een hakenkruistatoeage, die in de politiecel wordt gegooid en daarbij een agent op zijn gezicht mept. De Hoog werd genomineerd voor een Emmy Award, maar viel deze week buiten de prijzen. (Hanro Smitsman, 2008)

4 docu

Robotliefde

Ned.2, 00.25-00.45u.

Het bed delen met een robot lijkt nu nog iets uit een sciencefictionfilm, maar in de nabije toekomst is het misschien zo gek nog niet. Het verschil tussen mensen en robots wordt steeds kleiner. Hoe menselijk kunnen robots eigenlijk worden? Die vraag voert de Deense regisseur Phie Ambo onder andere naar Japan, waar professor Hiroshi Ishiguro bij wijze van proef een robot heeft gemaakt die een levensechte kopie van hemzelf is.