Zwarte handel bedreigt Mojo

Zwarthandelaren in toegangskaarten voor sportwedstrijden en muziekevenementen schuwen geen middelen om hun handel veilig te stellen. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarin woordvoerders van onder meer Mojo Concerts en de KNVB konden reageren op een initiatiefwetsvoorstel dat de zwarthandel in toegangskaarten moet inperken. Zo meldde de KNVB aan de Kamer dat de bond enige tijd geleden een recherchebureau heeft gevraagd de werkwijze van tussenhandelaren in kaart te brengen. Inmiddels heeft dat bureau die opdracht teruggegeven omdat zwarthandelaren zijn werknemers bedreigen. Ook een jurist van concertpromotor Mojo is bedreigd door zwarthandelaren die hem lieten weten dat Mojo moest stoppen met zijn „kruistocht tegen zwarthandel”. Handelaren beschikken over computerprogramma’s die in korte tijd vele tickets aanschaffen. De omvang van de handel wordt geschat op 15 tot 20 procent. Opmerkelijk is dat handelaren soms kaarten verkopen van evenementen waarvan de organisator nog niet eens met de voorverkoop is begonnen of waarvan onduidelijk is of ze wel zullen plaatsvinden. (ANP)