Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Het Sinterklaasjournaal. Over de intocht, het verblijf en de komende verjaardag van de goedheiligman. Ned.1 en 3, 17.40-17.56u.

EénVandaag. Reportage over de wietteelt, een illegale professionele bedrijfstak die diep in de samenleving is doorgedrongen. Liquidaties, witwassen en een jaaromzet van een paar miljard: hennepbestrijders hebben er dagelijks de handen vol aan. De balans van 35 jaar gedoogbeleid. Ned.1, 18.15-18.40u.

IDFA Journaal. Verslag van het documentairefestival. Gesprek met regisseur Suzanne Raes over The Rainbow Warriors of Waiheke Island. Aandacht voor de thriller-docu The Cove over de slachting van dolfijnen in een geheime baai in Japan en Food, Inc, een kritische blik op de voedselverwerkende industrie. Ned.2, 19.55-20.25u.

Netwerk. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens vroeg in Uruzgan aan bewoners van de Afghaanse provincie en militairen ter plekke of de Nederlandse troepen moeten blijven of vertrekken. Verder een onderzoek naar de eigen verantwoordelijkheid van de consument bij slechte koopsompolissen, onverantwoorde leningen en financieel wanbeheer van banken. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. Jaap Doek, expert jeugd- en familierecht, geeft toelichting op het advies dat is uitgebracht over verruiming van proefonderzoek met nieuwe therapieën voor ernstig zieke kinderen. Verder een verslag van het Tweede Kamerdebat over de kilometerheffing. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. De voormalige pooier Theo Heuft van seksclub Yab Yum en de ex-roddeljournalist en producent Henk van der Meyden over de komende musical Yab Yum. Ned.1, 22.55-23.45u.

documentaire

Andere tijden: Griep in het land. Nederland is regelmatig in de ban geweest van een nieuw griepvirus. De Spaanse griep in 1918 eiste talloze slachtoffers. Latere griepgolven waren minder meedogenloos, maar zorgden wel voor de nodige paniek. Daarbij rees de vraag: vaccineren of niet? Ned.2, 21.30-22.00u.

Wonderland: Virgin swimmers. Negen zeer van elkaar verschillende volwassenen overwinnen hun watervrees, angst en andere fobieën en leren zwemmen onder leiding van de ervaren instructeur Linda. Na zes weken volgt de test in het grote bad: zwemmen of verzuipen. BBC 2, 22.50-23.30

Informatief

Keuringsdienst van waarde: Boerenkool (3). Derde en laatste deel over de meest Hollandse maaltijd: boerenkool met worst. In het groot gaat het bij dit eten niet zoals het in het klein moet. Een stamppotje boerenkool dat in de supermarkt kant-en-klaar verkrijgbaar is, is niet gemaakt van boerenkool met een stamper en rookworst, maar van duizend dingen die in geen enkel keukenkastje van geen enkel huishouden te vinden zijn. De praktijken van de kant-en-klaarindustrie. Ned.3, 20.30-21.00u.

Profiel: Edwin Evers. Vrienden, collega’s en broers van Edwin Evers schetsen het doorzettingsvermogen van een solistische jongen uit het oosten die het per se wilde maken tussen de snelle radiojongens in het westen. Ned.3, 21.00-21.40u.

Koppen. Bij het Locked-In Syndroom kun je alles kan horen, zien en ruiken, maar lichamelijk niet reageren. Twee patiënten over hun ervaringen. Verder een reportage over homoseksuelen met hiv, van wie het aantal de laatste zes jaar met 50 procent is gestegen. Patrick Reyntiens, medewerker van Sensoa en zelf seropositief, gaat op stap in het Antwerpse homomilieu. Ivo Versluys, die dertig jaar doorbracht in de gevangenis, kijkt terug op zijn vroegere leven met bankovervallen en inbraken, carjackings en schietpartijen. En op zijn moeizame vrijheid na zijn straf. Eén, 20.45-21.20u.

cultuur

The culture show. Per week sluiten in Engeland volgens de laatste schattingen 50 pubs. Schrijvers, intellectuelen en filosofische drinkers discussiëren over deze ontwikkeling. Zanger Sting bezoekt een van de oudste pubs in Newcastle, de Cumberland Arms, en speelt If on a Winter’s Night, met Kathryn Tickell (Northumbrian pipes), Peter Tickell (viool) en Julian Sutton (melodeon). Dichteres Carol Ann Duffy leest een kroeggedicht voor. Verder onder meer een interview met de publiciteitsschuwe muzikant John Cale en een lied door Martha Wainwright van haar laatste album, een eerbetoon aan Edith Piaf. Presentatie Lauren Laverne. BBC 2, 20.00-21.00u.