VN-vredesmissie werkt averechts

De grootste VN-vredesmissie ter wereld, in Oost-Congo, heeft een averechts effect. In plaats van de humanitaire crisis te verzachten, verergert de vredesmissie de situatie voor Oost-Congolese burgers. Dat constateert een door de VN zelf in het leven geroepen commissie van deskundigen. De in 1999 in het leven geroepen VN-vredesmissie in Congo, Monuc, is met 25.000 manschappen en een jaarlijks budget van ruim 1 miljard dollar de grootste en duurste vredesmissie ter wereld. Monuc zou steun verlenen aan het Congolese regeringsleger in de strijd tegen een militie in Oost-Congo. Sinds maart verschaft Monuc voedsel, advies en ondersteunende vuurkracht van tanks en helikopters aan het Congolese leger. Monuc en het Congolese leger vechten tegen de FDLR, een militie van extremistische Hutu’s die burgers vermoordt, verkracht en berooft. Het offensief is niet alleen ineffectief gebleken, aldus de VN-experts, maar zelfs gevaarlijk. Uit wraak voor het door Monuc gesteunde offensief heeft de FDLR opnieuw honderden burgers omgebracht. Bovendien heeft het Congolese leger een reputatie van corruptie, verkrachting en plundering. (NRC)