Verdachte Filippijns bloedbad meldt zich

De hoofdverdachte van het politieke bloedbad maandag in de Filippijnen, waarbij 57 mensen werden vermoord, heeft zich vandaag gemeld bij de politie. Intussen hebben de autoriteiten stappen ondernomen om de macht van de clan waartoe de verdachte behoort, te ontmantelen.

Andal Ampatuan Jr., die burgemeester is in de provincie Maguindanao op het zuidelijke eiland Mindanao, heeft verklaard dat de verdenkingen tegen hem ongegrond zijn en dat zijn geweten schoon is.

Maandag overvielen ongeveer honderd gewapende mannen een konvooi van aanhangers van een lokale politicus, van de Mangudadatu-clan, die onderweg waren om deze kandidaat te stellen voor de functie van gouverneur bij de verkiezingen in mei 2010. Onder de slachtoffers bevonden zich tien toevallige getuigen en 22 journalisten. Bloedige twisten tussen clans zijn niet ongebruikelijk, maar de omvang van dit incident heeft het land geschokt.

President Gloria Arroyo heeft verklaard dat de Ampatuan familie in het verleden waardevolle politieke bondgenoten zijn geweest. Maar haar regering kondigde vandaag aan stappen te ondernemen tegen de familie. „Ik heb opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen tegen de gouverneur van de provincie en tegen andere bestuurders die met de kwestie te maken hebben”, zei de minister van Binnenlandse Zaken Ronaldo Puno. Deze bestuurders zullen volgens de minister hangende het onderzoek worden geschorst.

De gouverneur van de provincie is Andal Ampatuan sr., de familiepatriarch die bezig is met zijn derde en laatste termijn. Zijn zoon Zaldy is gouverneur van de Autonome Regio in Islamitisch Mindanao (ARMM), die bestaat uit zes provincies. Militairen bezetten vandaag het regeringsgebouw in Maguindanao en stadhuizen in het hele gebied. Het 350 man sterke paramilitaire legertje van de Ampatuan-clan werd ontwapend. Ook verloren de lokale autoriteiten op bevel van de centrale regering het gezag over de politie. De regerende Lakas-Kampi-CMD partij zette de leden van de Ampatuan-clan vandaag alvast uit de gelederen. (AP, Reuters)