Van Gaal kan weer even op adem komen

Dankzij de zege van Bayern op Maccabi Haifa en de overwinning van Bordeaux op Juventus heeft Louis van Gaal weer even lucht in München. Kroniek van een trainer in het nauw.

Bayern Munich's coach Louis van Gaal (L) congratulates Ivica Olic for scoring a goal during their Champions League soccer match against Maccabi Haifa in Munich November 25, 2009. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY SPORT SOCCER) REUTERS

„Ik wil hier geschiedenis schrijven.” Vol goede moed begint Louis van Gaal op 1 juli van dit jaar aan zijn missie bij Bayern München. „De club is zoals ik: zelfbewust, dominant, arrogant, vlijtig, innovatief, maar ook warm en familiair”, stelt de Nederlandse coach op zijn eerste werkdag. De opvolger van Jürgen Klinsmann zou met een nieuw voetbalconcept de Beierse voetbalgrootmacht weer naar de top van Europa moeten loodsen. FC Barcelona geldt als het voorbeeld voor het Bayern München van Van Gaal. Nog geen vier maanden later staat de Nederlander na tegenvallend spel, slechte resultaten en onenigheid met vedetten in de selectie onder grote druk.

Zaterdag 21 november. Het is een gewoonte op de zaterdagmiddag voor Mario en zijn vrouw en talloze andere Bayern-fans; na het boodschappen doen voetbal kijken in de Fan Arena tegenover het Cenraal Station van München. Een dag voor Bayern München-Bayer Leverkusen volgen de aanhangers van FCB met grote glazen witbier in de hand de verrichtingen van de concurrentie. Maar de gesprekken gaan slechts over één ding: is er nog vertrouwen in Louis van Gaal. „Nee, je mag Van Gaal mee terugnemen naar Nederland”, zegt Ribéry-fan Mario.

Zondag 22 november. De kranten in Beieren speculeren op de dag dat koploper Bayer Leverkusen naar München komt over de toekomst van Van Gaal. ‘Herr Van Gaal, ist das Ihr Endspiel?’, luidt de kop in Bild. Manager Uli Hoeness laat via de website van de club weten te hopen op een „Befreiungsschlag”. Als de coach in een rode jas langs het veld de warming-up volgt, verdringen de fotografen zich om hem. Hamit Altintop haakt op het laatste moment af met een blessure. De speaker kondigt Miroslav Klose aan als diens vervanger door hard de voornaam van de aanvaller te roepen. De fans schreeuwen vervolgens massaal de achternaam. „Onze ploeg staat vandaag onder leiding van onze ‘chef’ Louis...” Er klinkt slechts gefluit. Bayern begint verkrampt aan de wedstrijd. Spits Mario Gomez maakt na acht minuten uit het niets de openingstreffer. Van Gaal veert op. De teleurstelling is groot als Leverkusen zes minuten later gelijkmaakt. Van Gaal oogt aangeslagen op de persconferentie. Gevraagd naar zijn toekomst houdt hij zich op de vlakte. „Ik ga daar niet over en dat zou u ook moeten weten’’, zegt Van Gaal. Even verderop spreekt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zijn onvrede uit. Maar het geloof in de trainer is niet verdwenen, onderstreept hij. Aanvoerder Mark van Bommel heeft geen zin om te praten. „Morgen na de training.”

Maandag 23 november. Van Gaal gaat het lastig krijgen, is de eensluidende conclusie in de Duitse kranten. Tegen elf uur in de ochtend verzamelen zich honderden supporters op het trainingscomplex van Bayern München aan de Säbener Strasse. Van Gaal houdt binnen een lange bespreking met zijn selectie. Tegen half twaalf zijn er nog geen voetballers te zien. Beveiligingsbeambten vragen het publiek opzij te gaan voor een zwarte Audi. Het is manager Uli Hoeness. Twintig minuten later lopen de spelers een voor een het veld op voor een uitlooptraining. De licht geblesseerde Mark van Bommel ontbreekt. Van Gaal laat de training van een dag na de wedstrijd zoals gebruikelijk over aan zijn assistent Andries Jonker. Aan de rand van het veld brengt Bild-verslaggever Jörg Althoff de voor- en tegenstanders van Van Gaal in kaart. „Ribéry contra, Toni contra, Gomez contra, Schweinsteiger pro en Van Bommel pro. Hoeness en Rummenigge? Die hebben het ook allebei wel gehad met Van Gaal. Wat denk je, zou Guus Hiddink naar Bayern willen komen?” Aanvoerder Van Bommel schuift na de middagmaaltijd aan voor een persgesprek. De Nederlander antwoordt geduldig op alle vragen. „Is onze trainer gefrustreerd? Ja, natuurlijk is hij gefrustreerd. Dat zijn we allemaal bij Bayern München zolang we niet winnen.” Een verslaggever vraagt of Van Bommel mee heeft gekregen dat het publiek zich tegen Van Gaal keerde. „O, hebben ze bij het oplezen van de opstelling zijn naam niet geroepen? Wie sagt man das auf Deutsch? Auf jeden Schnecke kan man salz legen? De Nederlandse voetballer heeft in het perszaaltje de lachers op zijn hand.

Dinsdag 24 november. Een tiental camera’s draait als Louis van Gaal begint aan zijn laatste persconferentie in de aanloop naar het Champions-Leagueduel met Maccabi Haifa. Op hetzelfde moment dat de Bayern-coach vragen over nieuwe kritische opmerkingen aan zijn adres van Luca Toni, de Mexicaanse griep bij de vrouw van Franck Ribéry en zijn eigen functioneren beantwoordt, bezoekt een delegatie van de Israëlische tegenstander het voormalige concentratiekamp Dachau. Van Gaal, zichtbaar onder druk, laat zich niet uit de tent lokken. „Wanneer een topclub slecht presteert dan wordt de kritiek al snel wat persoonlijk en sterker.” Als Van Gaal na een minuut of tien opstaat valt hij even uit zijn rol. „Viel Spass morgen beim Spiel!”, roept hij uitdagend naar de Duitse journalisten. Een uur later werkt hij een grotendeels besloten training af. Een nieuwe tegenvaller. Miroslav Klose raakt geblesseerd aan zijn elleboog.

Woensdag 25 november. Bild meldt dat Van Gaal de Italiaanse spits Luca Toni uit zijn selectie heeft gezet. En passant speculeert de krant al over een opvolger van Van Gaal. Guus Hiddink en Thomas Schaaf worden getipt. Van Gaal oogt twee uur voor de wedstrijd gespannen. Hij zet de niet helemaal fitte Ivica Olic naast miljoenenaankoop Mario Gomez voorin. Danijel Pranjic krijgt op het middenveld de voorkeur boven Anatoli Timotsjoek. De Allianz Arena is met 58.000 toeschouwers voor het eerst dit seizoen in de Champions League niet helemaal gevuld. Maccabi Haifa lijkt de ideale tegenstander om het zelfvertrouwen op te vijzelen. Als de Schotse scheidsrechter Craig Thomson fluit voor het begin, blijkt Bayern nog steeds een ploeg zonder geloof in eigen kunnen. Het elftal speelt vooral tegen zichzelf. Voor rust dwingt Bayern drie kansen af. De spitsen Gomez en Olic scoren niet. Het Bayern-publiek begint te morren. Als via de beeldschermen duidelijk wordt dat het al voor de volgende ronde geplaatste Bordeaux kort na rust op voorsprong is gekomen tegen Juventus, keert de hoop terug. En als Olic in de 62ste minuut in de rebound na een gekeerd schot van Gomez de score opent, vieren bestuurders, trainers, spelers en fans feest. Bordeaux komt met 2-0 voor, de opluchting in München is groot. Bayern leeft nog in de Champions League. Om verder te komen moet de club over twee weken in Turijn wel winnen van Juventus, dat nog tweede staat in de poule. Van Gaal heeft na de eerste zege in vijf duels weer iets van zijn bravoure terug. „Ik denk dat de spelers vandaag alles hebben gegeven. De uitvoering was zeer goed”, overdrijft de coach. „Alleen hadden we meer doelpunten moeten maken. Dat blijft ons probleem. Maar we hebben alles nog in eigen hand.” Van Bommel verlaat als één van de laatste spelers het stadion. „Het is voor mij als aanvoerder belangrijk om de groep bij elkaar te houden. Wat Toni heeft gedaan is niet goed. Dat heb ik hem ook al een paar keer gezegd. Maar hij luistert niet. Of hij alleen staat in zijn kritiek op Van Gaal? Ja, ik denk het wel.”

Donderdag 26 november. De Duitse kranten geven Van Gaal weer even respijt. ‘Naar de finale in Turijn’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. ‘Van Gaal droomt van wonder’, aldus Bild.

    • Koen Greven