Unthanks brengen zacht maar intens rockgeluid

cd pop

The Unthanks Here’s The Tender Coming ***

Het zingende zustergezelschap Rachel Unthank and the Winterset, uit Northumberland, Engeland, heet nu ‘The Unthanks’, en de bezetting is gewijzigd. Dat betekent dat de nadruk nog steeds ligt op de samenzang tussen de zusjes Rachel en Becky Unthank, maar dat er ook ruimte is voor de piano van nieuw bandlid Adrian McNally, Rachels echtgenoot. Dat familieverbanden hier van belang zijn, past bij het genre waarin deze groep zich beweegt: traditionals en folkmuziek. Dat de zussen zich lange tijd hebben bekwaamd in het harmoniëren van hun stemmen is te horen in de melancholische en grillige afwisseling.

The Unthanks zingen hoofdzakelijk – onbekend klinkende – traditionals en ‘teruggevonden’ liedjes, nu gezongen door de statige stem van Rachel en de romantische stem van Becky. Hun stemmen zijn geglazuurd met voorzichtig kabbelende strijkers, een enkele akoestische gitaar en soms een dreigende trombone. Het opmerkelijke is: de combinatie van deze instrumenten, hoe spaarzaam ook, met het laag vibrerende geluid uit de kelen van Rachel en Becky suggereert soms een zacht maar intens ‘rock’-geluid. Op kleine schaal zijn The Unthanks toch opzwepend en vervoerend.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho