Sport kort

UEFA noemt vijf verdachte clubsin gokschandaal

Nyon. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft gisteren namen van vijf clubs prijsgegeven die betrokken zouden zijn bij een grootscheepse gokschandaal. Het gaat om de Albanese clubs KF Tirana en KS Vllaznia, het Letse FC Dinaburg, het Sloveense NK IB Ljubljana en het Hongaarse Honved Boedapest. De verdachte duels werden gespeeld in de kwalificatieronden van de Champions League en de Europa League. De UEFA belegde gisteren een vergadering naar aanleiding van de onthullingen vrijdag van het Openbaar Ministerie en politie in het Duitse Bochum. Beide instanties hebben onderzoek gedaan naar fraude in het Europese voetbal waarbij zo’n 200 duels onder verdenking staan. Er zijn daarbij geen Nederlandse clubs genoemd. (ANP)

Tennisser Haase in kwartfinales Helsinki

Helsinki. Tennisser Robin Haase heeft zich gisteren bij de laatste acht geschaard in het challengertoernooi van Helsinki. De Nederlander, bezig aan zijn tweede toernooi sinds zijn terugkeer na een knieblessure, versloeg de Spanjaard Ivan Navarro in drie sets (6-3, 4-6 en 6-3). Hij treft nu de Belg Niels Desein. (ANP)

Koss assistent-coach bij Noorse schaatsers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Viervoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss keert terug in de schaatssport. De 41-jarige Noor wordt assistent van Jarle Pedersen, die gisteren de ontslagen Peter Mueller opvolgt als bondscoach. De nieuwe coach werd als skiër in 1980 zesde op de Spelen van Lake Placid. In het schaatsen maakte hij naam als coach van zijn zoon Sverre-Lunde Pedersen (17), die vorige week debuteerde in het wereldbekercircuit. Koss, die na zijn afscheid in 1994 geen functie meer vervulde in het Noorse schaatsen, zal Pedersen vooral assisteren op het psychologische vlak.

Spaanse politie rolt dopingnetwerk op

Madrid. De Spaanse politie is een groot binnenlands dopingnetwerk aan het oprollen. Bij invallen zijn elf mensen aangehouden en grote hoeveelheden verboden prestatiebevorderende middelen gevonden, meldde de politie maandag. De ‘Operatie Grial’ is in augustus begonnen nadat de politie op het spoor kwam van mensen die doping leverden aan sporters in verschillende disciplines. Een van de gearresteerden is een sport- en voedingsarts uit Valencia. (ANP)

Zwemster Marleen Veldhuis zwanger

Eindhoven. Zwemster Marleen Veldhuis (30) is zwanger. Dat heeft ze gisteren bekendgemaakt. Haar trainer Jacco Verhaeren zegt dat ze vastbesloten is na de bevalling terug te keren in de topsport. „De Olympische Spelen van Londen in 2012 blijven een belangrijk doel.” Veldhuis won vorig jaar olympisch goud met de estafetteploeg (4x100 meter) en won individuele wereld- en Europese titels op de kortebaan. (ANP)