Samen

Terwijl de maan al om vier uur ’s middags door de bomen begint te schijnen, bespreek ik hier de nieuwste kookboeken voor op het Sinterklaasverlanglijstje. Vandaag zijn dat twee bijzondere titels. Boeken waarin het niet alleen draait om mooi en nog mooier, en om lekker en nog lekkerder, maar om het plezier dat je kunt ervaren door samen een maaltijd te bereiden. Koken als sociale lijm.

Hartverwarmend (uitgeverij Momedia) is een boek over Resto VanHarte. De restaurants van deze keten (met vestigingen in grote steden door heel Nederland) zijn bedoeld als laagdrempelige eetgelegenheden waar mensen die daar normaal gesproken moeite mee hebben, contact kunnen leggen met buurtgenoten.

Bij VanHarte wordt multicultureel gekookt door medewerkers en vrijwilligers. In het boek komen zowel zij als ook de gasten aan het woord, wat een ontroerend beeld schept van het dagelijks leven in deze bijzondere restaurants.

Dat je er ook verdraaid lekker kunt eten bewijzen de recepten: saucijzenbroodjes met merguez en hummus, Hollands vispannetje met citroencouscous, yakitori met Amsterdams tafelzuur. Ik moest maar eens vrienden gaan maken bij VanHarte in Den Haag.

Het tweede boek dat ik je wil aanbevelen heet Samen! Koken voor de groep en is gemaakt door Mister Kitchen (een driemanschap van Daan Faber, Maarten Hoekstra en Igor Sorko). Dat gebeurde in opdracht van Gemiva-SVG Groep, een organisatie voor gehandicaptenzorg, die onder andere woonlocaties voor mensen met een handicap beheert.

Samen! is een verslag in woord en beeld van de kookworkshops die Mister Kitchen verzorgde voor begeleiders, woonassistenten en cliënten van de Gemiva-SVG Groep. Bladerend door het boek kun je niet anders dan constateren dat het er daarbij vrolijk aan toe ging.

Wat ook opvalt is dat de mannen van Mister Kitchen hun doelgroep serieus hebben genomen. De recepten zijn origineel en uitdagend, gezond bovendien en ook nog eens heel handig stap voor stap beschreven en gefotografeerd. Ook wie geen handicap heeft, maar wel regelmatig voor een groep kookt, heeft er een prima kookboek aan.

Kabeljauwfilet in een pakketje (uit Samen!) voor 10 personen:

10 kabeljauwfilets zonder vel à 120 gram

3 citroenen, in 30 plakjes

2 venkelknollen, in flinter-dunne plakken

2 uien, in flinterdunne plakken

10 takjes tijm

10 laurierbladeren

verder nodig: bakpapier

Verwarm de oven op 190 graden. Knip 10 rechthoeken van 20 x 40 centimeter uit het bakpapier. Strooi zout en peper op beide kanten van de vis. Leg de vis op het bakpapier. Leg er 3 plakjes citroen op. Verdeel de venkel, ui, tijm en laurierbladeren over de pakketjes.

Strooi er nogmaals wat zout en peper over en vouw ze dicht. Leg de pakketjes in de oven. Haal ze er na 20 minuten uit en serveer met bijvoorbeeld rucolastamppot.

Janneke Vreugdenhil

Welk kookboek zet jij op je Sinterklaaslijstje? Praat mee op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv kookt Antonio Carluccio in Jannekes keuken.

    • Janneke Vreugdenhil