Repelsteeltje bewerkt tot humoristisch kindertoneel

theater

Niemand weet, nie-mand weet

door Stella Den Haag, (6+) Tournee t/m 27/12 ****

De prins van Pruisen draagt een strak zwart shirt. Erop, in fonkelende letters, ‘Antiflirt’. Sinds de ijdele, hebzuchtige prins weet dat Esmiralda, de dochter van een rijke molenaar, uit stro gouddraad kan spinnen, eist hij al het goud op.

Hans van den Boom van theatergezelschap Stella Den Haag bewerkte voor de derde keer een sprookje tot een kindervoorstelling. Van Repelsteeltje maakte hij Niemand weet, niemand weet. Regisseur Erna van den Berg werkte het sprookje uit tot humoristisch teksttoneel en voegde er mooie weemoedige muziek aan toe.

Desirée, de vriendin van Esmiralda, vertelt. En maakt het heel spannend: „Die nacht trok er een zoete lavendelgeur door de mosselstraat.” De boerenjongens die tot in de verre omtrek verliefd worden op Esmiralda omdat ze zo mooi cello speelt, zijn voor haar vader niet goed genoeg. Als dan de prins van Pruisen verschijnt, wil vader indruk maken. En dus zegt hij dat zijn dochter alles kan, zelfs stro veranderen in goud.

Titus Boonstra komt op, als kabouter, om een overweldigende indruk te maken. Niet met zijn fysiek – Boonstra is een man met een normaal postuur, hij loopt iets gebogen – maar om zijn spel. „Ik ben een verschrikkelijk angstaanjagende kabouter. Een kabouter zonder gevoel”, zegt hij met zo’n leuk vilein stemmetje dat hij je meteen voor zich inneemt, hoe vals en grof hij ook is: „Laatst heb ik een meisje van dertien zo hard aan het schrikken gemaakt dat zij haar ontbijt en haar lunch van schrik in haar fietstas heeft uitgekotst. ”

De dwerg zonder gevoel wil een ‘moederding’ en eist Esmiralda’s eerstgeborene op, als dank voor zijn hulp. Want baby’s zijn zo lief en zacht en ze ruiken zo lekker, en hij wil zo graag iets voelen.

Elisabeth Heijkoop

    • Elisabeth Heijkoop