Realitysoap tot in Witte Huis

Toen de ranke Michaele Salahi zich tegen de borst van Joe Biden vleide, was er nog niets aan de hand. De Amerikaanse vicepresident was zichtbaar gecharmeerd van de elegant geklede blondine. Een aangename afleiding tijdens een verder plichtmatig staatsdiner ter gelegenheid van het bezoek van de Indiase premier Singh.

Maar inmiddels is over Salahi nogal wat ophef ontstaan. Zij, en haar man Tareq die ook op het diner was, stonden namelijk niet op de gastenlijst. Hoe hadden ze langs de strenge controles kunnen komen, en zo dichtbij president Obama? Op tientallen Amerikaanse nieuwsites is Salahi inmiddels hét onderwerp.

Michaele en haar man bleken ordinaire partycrashers, mensen die onuitgenodigd feestjes binnendringen en zich daar tussen het publiek mengen alsof ze er al jaren bijhoren. Dat is in de VS niet ongewoon – er is zelfs een slecht bezochte Hollywoodfilm van gemaakt – maar het was voor het eerst dat zoiets op het zwaarbeveiligde Witte Huis gebeurde.

Alle aandacht komt het uit Virginia afkomstige stel daarbij niet ongelegen. De twee dingen mee naar een rol in een Amerikaanse realitysoap, The Real Housewives of Washington, waarin alles draait om de levens van de mondaine elite van de hoofdstad. Er wordt op dit moment gecast voor de serie.

Michaele, een voormalig fotomodel en bekend binnen het Washingtonse polocircuit, droeg zelf actief bij aan de mediahype door foto’s van zichzelf met Biden (en stafchef Rahm Emanuel) op haar Facebookpagina te zetten. De foto’s zijn inmiddels over het hele internet te vinden.

De affaire doet denken aan de mediahype die vorige maand ontstond rond de zesjarige Falcon Heene. Heel Amerika zat toen uren aan de tv gekluisterd nadat was gesuggereerd dat het jongetje aan boord was van een op drift geslagen weerballon van zijn vader. Amerikaanse media versloegen de gebeurtenissen in detail, met veel gevoel voor drama.

Maar uiteindelijk bleek alles in scène te zijn gezet. Het jongetje zat al die tijd veilig op zolder. En zijn vader hoopte op een rol voor zijn familie in, wederom, een Amerikaanse realitysoap.

De foto’s van Salahi zijn te zien op nrc.nl/buitenland