Polanski vrij op borgtocht

Filmregisseur Roman Polanski mag de cel verlaten na het betalen van een borgsom van 3 miljoen euro. Dat heeft een Zwitserse rechter beslist en de minister van Justitie besliste vanochtend geen bezwaar aan te tekenen. Polanski moet de rest van zijn voorarrest wel in Zwitserland blijven, waar hij een chalet heeft. De regisseur moet ook een elektronische enkelband om.

De Verenigde Staten hebben om de uitlevering van de Frans-Poolse filmmaker gevraagd wegens een oude zedenzaak uit 1977. Hij ontvluchtte daarna het land om aan een proces te ontsnappen.

De Oscarwinnaar werd eind september in Zwitserland gearresteerd, waar hij een prijs voor zijn oeuvre in ontvangst zou nemen. Een beslissing over zijn uitlevering is nog hangende. Volgens Poolse media heeft Polanski een vermogen van ongeveer 8 miljoen euro. (AP, AFP)