OPTA: kabeltarieven wederverkoop omlaag

Kabelmaatschappij UPC mag 8,84 euro per maand per klant in rekening brengen als die andere partijen toegang tot zijn netwerk geeft, Ziggo 8,46 – ruim 3 euro minder dan de kabelaars zelf voorstellen. Dat heeft telecomtoezichthouder OPTA vandaag bekendgemaakt.

De consument betaalt nu ongeveer 16 euro voor een analoog pakket van Ziggo of UPC. De kabelmaatschappijen moeten in 2010 concurrenten toegang gaan geven tot hun netwerken. Deze wederverkoopregeling stelt partijen als Tele2, Online (voorheen Wanadoo) en het nieuwe YouCa in staat analoge tv aan te bieden. De verwachting is dat de prijs van het standaard tv-pakket daalt.

Voor de toegang vragen de kabelaars zelf 11,05 euro (Ziggo) en 12 euro (UPC). De kabelmaatschappijen reageren teleurgesteld op de berekening van de OPTA en beroepen zich op de wederverkoopregeling die met concurrent KPN werd getroffen voor de telefoonlijn. „KPN had een wholesaletarief van 13 euro per maand voor een koperlijn waarover twee telefoongesprekken gevoerd kunnen worden. Ons netwerk, met 30 tv-kanalen, is 5 euro per klant minder waard”, zegt een Ziggo-woordvoerder.

Ziggo zegt dat het de komende jaren 6 miljoen euro zal moeten investeren om het klantenregistratiesysteem aan te passen en wederverkoop mogelijk te maken.

De kabelaars mogen nog wel bezwaar maken en er loopt nog een bodemprocedure tegen het openstellen van de kabel. De kabelaars vinden de concurrentie tussen kabel-tv en Digitenne (ruim 900.000 klanten) voldoende.