Ophef Canada om gevangenen

Oud-bevelhebbers van de Canadese militaire missie in Afghanistan hebben gisteren ontkend dat Canadese militairen in 2006 en 2007 Afghaanse gevangenen hebben overgedragen aan plaatselijke autoriteiten ondanks duidelijke aanwijzingen dat zij zouden worden gemarteld.

De topmilitairen bestreden beweringen van de hoge diplomaat Richard Colvin dat zij zijn waarschuwingen hebben genegeerd over de behandeling van gevangenen die Canada overdroeg aan Afghanistan. Die gevangenen gingen zekere marteling tegemoet, verklaarde Colvin vorige week tegen een parlementaire commissie. „Volgens onze informatie is het waarschijnlijk dat alle Afghanen die we overdroegen werden gemarteld. Voor ondervragers in Kandahar was dat de standaardwerkwijze.”

Colvin zegt dat hij vanaf mei 2006 zeventien waarschuwingen heeft gestuurd. Door de gevangenen over te dragen was Canada volgens hem „medeplichtig aan marteling”. Als Canada Afghaanse gevangenen bewust heeft overgeleverd aan martelingen, kan sprake zijn van oorlogsmisdaden.

De Canadese oud-generaal Rick Hillier, architect van de Canadese missie in Kandahar, ontkende gisteren dat er betrouwbaar bewijs bestond dat de gevangenen werden gemarteld. Hij noemde de aantijgingen „bespottelijk”.

Colvin is naar aanleiding van zijn getuigenis zwaar onder vuur komen te liggen van de Canadese regering. Volgens minister van Defensie Peter MacKay zijn de aantijgingen gebaseerd op beweringen van de Talibaan. Harper verwierp gisteren in het Lagerhuis de „onbewezen laster over militairen en Canadese functionarissen”.

Niettemin staat vast dat het Canadese gevangenenbeleid in 2007 is gewijzigd na openlijke kritiek op de overdracht van Afghanen zonder waarborgen rond hun behandeling. Canada sloot een verdrag met de Afghaanse regering dat voorzag in vervolgbezoeken om toe te zien op de behandeling van de krijgsgevangenen.

Oppositiepartijen hebben een parlementaire enquête geëist. Ook willen ze inzage in Colvins memo’s. De regering weigert die openbaar te maken wegens nationale veiligheidsoverwegingen. De generaals riepen op tot openbaarmaking om hun naam te zuiveren.