Nederland kort

Albayrak: extra personeel en toezicht voor Bijlmerbajes

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Bijlmerbajes in Amsterdam krijgt extra personeel en komt onder verscherpt toezicht te staan. Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer gezegd. De maatregelen moeten er toe leiden dat de knelpunten in de Bijlmerbajes worden aangepakt. Uit een onlangs uitgebracht rapport van de Inspectie voor de Sanctietoepassing bleek dat het dagprogramma er nog altijd tekortschiet. Dit veroorzaakt spanningen onder gedetineerden en dat kan weer gevolgen hebben voor de veiligheid van de gevangenbewaarders. Verder constateert de inspectie dat de gevangenbewaarders onvoldoende worden aangestuurd op het strikt naleven van dienstinstructies en protocollen. Aan het gebouw verandert voorlopig niets, zei de staatssecretaris. De Bijlmerbajes bestaat uit zes torens en een voorgebouw, en dat bemoeilijkt het toezicht op en de verplaatsing van gedetineerden. De Bijlmerbajes gaat in 2014 dicht en wordt vervangen door een nieuwe gevangenis in Zaandam.

Problemen Den Haag door wegafsluitingen

Door onze correspondent

Den Haag. Verkeersopstoppingen, technische storingen en aanrijdingen met ‘pollers’. De eerste dagen van het vrijdag in werking getreden verkeerscirculatieplan (VCP) dat de binnenstad van Den Haag autoluw moet maken, zijn niet vlekkeloos verlopen. Maar daar had de gemeente vooraf rekening mee gehouden, zegt een woordvoerder. Vooral afgelopen vrijdag, de eerste dag van het nieuwe circulatieplan, deden zich de nodige problemen voor. De pollers (paaltjes die straten afsluiten voor het doorgaande verkeer) gingen voor een aantal bussen en hulpdiensten niet automatisch naar beneden, zoals de bedoeling was. Ondanks een uitvoerige informatiecampagne zijn veel mensen niet op de hoogte van de wegafsluitingen.

Contract tegen meisjesbesnijdenis

Den Haag. De consultatiebureaus gaan ouders die afkomstig zijn uit landen als Somalië, Ethiopië en Soedan een verklaring tegen meisjesbesnijdenis voorleggen. Door het document vrijwillig te ondertekenen, verklaren de ouders hun dochter niet te laten besnijden in het buitenland. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) heeft de verklaring gisteren gepresenteerd tijdens een conferentie tegen vrouwenbesnijdenis in Den Haag. De staatssecretaris kwam eerder met het plan voor een contract tegen meisjesbesnijdenis naar Frans voorbeeld. (ANP)

Jongen (13) opgepakt voor zedendelict

Amsterdam. De politie in Amsterdam heeft een 13-jarige jongen aangehouden die een zedendelict zou hebben gepleegd bij een hoogbejaarde vrouw. Dat heeft een woordvoerder gisteren bekendgemaakt. De jonge verdachte zou met een smoes haar appartement zijn binnengekomen. Vervolgens zou hij het misdrijf hebben gepleegd. Wat hij precies zou hebben gedaan, wil de politie niet zeggen. Het incident gebeurde op 14 november en de jongen werd vier dagen later opgepakt. De verdachte zit nog vast. (ANP)

Blauwestad kost miljoenen extra

GroningeN. De ontwikkeling van Blauwestad kost de provincie Groningen bijna 29 miljoen euro meer dan oorspronkelijk verwacht. Dat komt door de tegenvallende kavelverkoop en doordat de provincie en de nieuwe gemeente Oldambt de samenwerking verbraken met Koop Holding, de laatst overgebleven projectontwikkelaar. 13,7 miljoen euro verlies zit in het overnemen van onder andere de grond, bezoekerscentrum, modelwoning en alle vergunningen en bouwplannen van de gestopte projectontwikkelaar. (ANP)