Nederland en Europa kort

Parlement houdt in 2010 zittingen met eurocommissarissen

BRUSSEL. Het Europees Parlement houdt waarschijnlijk van 11 tot 15 januari hoorzittingen met de kandidaat-leden van de nieuwe Europese Commissie. Het formele besluit hierover valt vandaag, zei een woordvoerder van het parlement. Gisteren maakte de voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, zijn lijstje met alle commissarissen uit de lidstaten bekend. Over de portefeuilleverdeling moeten de nieuwe eurocommissarissen officieel nog onderhandelen met Barroso. De Nederlandse regering gaat ervan uit dat Neelie Kroes (VVD) ICT en Telecom krijgt en een van de vicevoorzitters wordt. Naar verluidt neemt de Spanjaard Joaquin Almunia haar oude portefeuille Concurrentie over. (ANP)

Autobanden krijgen ook een energielabel

STRAATSBURG. Autobanden krijgen vanaf november 2012 een etiket met het brandstofverbruik, de geluidsoverlast en de wegligging bij nat weer. Autobezitters kunnen door dit ‘ecolabel’ kiezen voor milieuvriendelijker banden. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een compromis daarover. „Zulke maatregelen lijken klein, maar het effect is groot”, zegt Europarlementslid Judith Merkies (PvdA). „Weer een voorbeeld hoe de consument met een bewuste keuze kan meewerken aan een beter klimaat.” Net als bij het Europese energielabel voor elektronische apparaten worden banden opgedeeld in klassen. Het etiket is deel van een pakket aan maatregelen om in 2020 minstens 20 procent minder energie te verbruiken in de hele EU. (ANP)

Van Rompuy op eerste reis als EU-president

BRUSSEL. De nieuwe voorzitter van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, maakte gisteren zijn eerste reis. Hij bezocht Finland en Letland. Van Rompuy had die trip al gepland in zijn vorige hoedanigheid, als Belgisch premier. Hij ging nu in zijn functie van aanstaand EU-president, meldde zijn woordvoerder. De nieuwe Belgische premier Yves Leterme ging mee, om het Belgische EU-voorzitterschap van eind 2010 alvast voor te stellen. Van Rompuy heeft als taak om de eenheid onder de regeringsleiders van de EU-landen te bevorderen. (ANP)

‘Passagiers moeten compensatie krijgen’

BRUSSEL. Luchtvaartpassagiers moeten compensatie krijgen, als de maatschappij waarmee ze zouden vliegen, failliet gaat. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie gisteren opgeroepen daar werk van de te maken. De Commissie zegde toe snel met regelgeving te komen. Sinds het jaar 2000 zijn in Europa meer dan 77 vliegmaatschappijen failliet gegaan. Passagiers staan dan vaak met lege handen, vooral als ze zonder tussenkomst van een reisbureau een ticket hebben gekocht. (ANP)