Nadal verliest, Söderling schittert

Rafael Nadal heeft gisteren bij de ATP World Tour Finals in Londen zijn tweede nederlaag op rij geleden. De Rus Nikolaj Davidenko was in twee sets te sterk voor de nummer twee van de plaatsingslijst: 6-1 en 7-6 (4). Eerder deze week kon Nadal tegen de verrassende Robin Söderling ook geen set winnen in het laatste toernooi van het jaar dat geldt als het officieuze WK.

Door zijn tweede opeenvolgende nederlaag is de Spanjaard uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales. Nadal is de eerste speler van de acht deelnemers die uit het toernooi ligt. Hij moet morgen in de O2 Arena nog wel aantreden tegen de Serviër Novak Djokovic.

De partij tegen Davidenko duurde een uur en 47 minuten, met een tweede set van tachtig minuten. De Rus ontregelde het spel van Nadal knap met krachtige passeerslagen. De Spanjaard ergerde zich flink aan zijn eigen spel en liep meer dan eens hoofdschuddend over de baan. Nadal heeft het jaarlijkse toernooi met de beste acht spelers van het seizoen nooit gewonnen. In 2006 en 2007 werd hij in de halve finales door Roger Federer uitgeschakeld. Vorig jaar ontbrak hij door een blessure.

Eerder op de avond bereikte Söderling als eerste de halve finales. De Zweed versloeg Djokovic in twee sets: 7-6 (5) en 6-1. De Scandinaviër kwam als vervanger van de Amerikaan Andy Roddick naar het toernooi.

De 25-jarige Söderling, de nummer negen van de wereld, geniet in de O2 Arena. „Ik klop de nummer twee en drie van de wereld in twee sets. Wat moet ik nog meer wensen?”, zei hij na zijn partij waarin Djokovic geen moment in zijn ritme kwam. Söderling had de laatste vijf ontmoetingen met de Serviër verloren. De laatste keer was twee weken geleden in Parijs.

„Ik ben moe, het is een zwaar jaar geweest”, zei Djokovic. Lof had hij voor Söderling: „Hij wint hier twee keer in twee sets en verdient het om in de halve finales te staan. Ik denk dat hij tot dusverre de beste tennisser is hier.” (ANP)