Met Google's Chrome OS mag je alleen internetten

Gadget

Chrome OS ****

Heb je een netbook, zo’n goedkoop laptopje, dan is Google Chrome OS, het overwegen waard. Het is een gratis Linux besturingssysteem voor netbooks, met het gemak dat je van Google gewend bent. Tot nu toe draaien de meeste netbooks op Windows XP (inmiddels ook Windows 7).

Chrome OS vervangt al je lokale software door webapplicaties. In plaats van een besturingssysteem met taakbalk zie je een browser met tabs; alles is internet. Het duurt nog tot eind 2010 voor de eerste laptops met Chrome OS in de winkel liggen, maar de contouren zijn al duidelijk. Behalve dat Chrome OS snel wordt (opstarten in zeven seconden) heeft Google de beveiliging hoog opgevoerd. De eigenaar van de netbook heeft beperkte zeggenschap. Je werkt – net als virussen en kwaadaardige software – in een afgesloten deel van het besturingssysteem. In die zogeheten sandbox kan geen kwaad aangericht worden aan de kern van het systeem. Google vertrouwt zelfs zijn eigen webapplicaties niet. Je eigen data staat (voor zover die niet online staat) op een versleuteld gedeelte.

Als gebruiker heb je veel minder in de melk te brokkelen dan bij Windows, maar dat maakt volgens het Chrome OS-team niet uit. Voor de meeste mensen is wat e-mailen, en surfen voldoende, denkt Google.

Marc Hijink

Kijk op nrc.nl/hebben voor een rondleiding door Chrome OS.

    • Marc Hijink