Links college Nijmegen gevallen over belasting

De vijf wethouders van Nijmegen dienen hun ontslag in. Het college van B en W, bestaande uit SP, GroenLinks en PvdA, is gisteren gevallen over een verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb). Burgemeester Thom de Graaf (D66) heeft gisteren gesprekken gevoerd met alle fractievoorzitters. Vandaag beraadt hij zich over hoe het bestuurlijk verder moet tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

SP en GroenLinks hebben de voorkeur voor een nieuw college. PvdA zet in op een demissionair college. De grootste oppositiepartijen, VVD en CDA, ook. Zij willen niet voor een periode van drie maanden de stad besturen.

De PvdA-fractie kwam dinsdag lijnrecht te staan tegenover de PvdA-collegeleden. Wethouder Paul Depla (PvdA) sprak zijn ‘onaanvaardbaar’ uit over een door de PvdA ingediend amendement, dat vervolgens door een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad werd gesteund. De PvdA-fractie wil de onroerendzaakbelasting beperkt verhogen met 0,5 procent, en niet met 2,3 procent zoals het college wil.

„Wij vinden het niet verstandig de ozb fors te verhogen. Wij zijn al de duurste stad voor ondernemers”, zegt PvdA-fractievoorzitter Rutger Zwart. De PvdA-fractie had daarvoor 1,5 miljoen euro uit de financiële reserves willen halen.

GroenLinks weigert uit die reserves te putten om de lastenverzwaring voor alleen huiseigenaren en bedrijven te beperken. De partij gebruikt deze financiële reserves liever voor ‘sociale opgaven’ als een goed minimabeleid. Fractievoorzitter Noël Verguns zegt dat de coalitiepartners al vaker tegemoet zijn gekomen aan de wensen van de PvdA voor lastenverlaging. „Het houdt een keer op.”

Ook SP-fractievoorzitter Hans van Hooft begrijpt de opstelling van de PvdA niet. „Over het geheel genomen gaan de lasten voor huiseigenaren en bedrijven juist naar beneden omdat de rioolrechtkosten met 25 procent dalen. De PvdA wil daar nu nog 0,5 procent bovenop. Ik snap het niet.”