Kwetsbaarheden kan Kramer niet hebben tot Vancouver

Sven Kramer slaagde er bij een skate-off niet in zich te plaatsen voor de 1.500 meter.

Ook vielen de prestaties van zijn TVM-ploeggenoten opnieuw tegen.

In een vrijwel leeg Thialf leken de altijd zo machtige dijen van Sven Kramer ineens een stukje dunner. Simon Kuipers en de jonge Kjeld Nuis, beiden uit de Control-ploeg, hadden de ritten voor hem snelle tijden (1.46) gereden tijdens de skate-off voor deelname aan de 1.500 meter bij wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City in december. De alleenheerser op vijf en tien kilometer wilde per se bij de beste twee eindigen, om zich te plaatsen voor Noord-Amerika en zo de kans te vergroten dat hij op de Spelen van Vancouver aan de mijl mag meedoen.

De eerste zeshonderd meter straalde nog wel iets uit van de gebruikelijke kracht. Maar al voor de helft van de race veranderde zijn lange schaatsslag in machteloos krassen. De rondetijd schoot omhoog van 26,5 naar 28,2. Tegenstander Jan Blokhuijsen kwam bijna langszij. Kramer finishte in 1.47,55 als vierde. De olympische 1.500 meter is ineens ver weg. „Ik heb al vaker gezegd dat ik me richt op de vijf en de tien kilometer”, sprak de drievoudig Europees en wereldkampioen allround na afloop met ingehouden irritatie.

Kramer is van origine wisselvallig op de 1.500 meter. Sinds hij op de WK allround vorig jaar nipt van Håvard Bøkko verloor, ging het steeds minder. Het contrast met zijn superieure optredens op de lange afstanden is groot. Ziek, een dubieuze wissel, energieke aanvallen van zijn concurrenten Bob de Jong of Bøkko: Kramer toonde zich op vijf en tien kilometer ook dit seizoen weer onkwetsbaar en won zoals hij wilde. „Gekke Bob”, lachte hij na een raketstart van De Jong afgelopen weekeinde op de tien kilometer bij de wereldbeker in Hamar. „Daar komt hij nog wel achter”, counterde hij op de opmerking van Bøkko dat hij sinds zijn topjaar 2007 niet beter was geworden.

De 22-jarige Noor reed dit seizoen op de 1.500 meter al drie keer 1.45, maar moest begin deze week toezien hoe zijn trainer Peter Mueller werd ontslagen door de Noorse bond. „Niet goed voor het Noorse schaatsen”, oordeelde Kramer. „Maar goede schaatsers zijn niet afhankelijk van hun begeleiding.”

Zelf beseft Kramer (23) als geen ander dat hijzelf verantwoordelijk is voor zijn prestaties. Toch is het niet in zijn voordeel dat de resultaten van de meeste van zijn ploeggenoten gisteren opnieuw tegenvielen. Zijn vaste ‘haas’ voor snelheidstraining, Erben Wennemars, eindigde op de 1.500 meter als voorlaatste in 1.49,05. Hij bleef alleen zijn jonge ploeggenoot Koen Verweij (1.51,16) voor. Beiden lijken kansloos voor de door Kramer innig gewenst TVM-trein op de ploegachtervolging in Vancouver. Bij de vrouwen werd voormalig wereldkampioene Paulien van Deutekom voorlaatste. Alleen de jonge Marrit Leenstra plaatste zich met een matige 1.59,90 (tweede achter Elma de Vries, die in 1.58,67 won) voor de wereldbekerraces in Noord-Amerika.

En dat uitgerekend op de dag dat TVM-directeur Arjan Bos in De Telegraaf harde kritiek uitte op ‘zijn’ schaatsploeg. Hij mist het heilige vuur bij een aantal sporters, vindt dat coach Gerard Kemkers te veel aandacht schenkt aan de verliezers en kondigde voor volgend seizoen ingrijpende wijzigingen aan in de ploeg. „De kritiek van Arjan Bos is gewoon waar”, reageerde Kemkers gisteren timide. „Hij heeft wel een puntje”, sprak Kramer minzaam. „Als jij je werk niet goed doet, moet je ook een keer bij de baas komen.” Kwetsbaarheden kan hij niet gebruiken, op weg naar zijn gouden doel in Vancouver.

    • Maarten Scholten