Kunnen vrouwen net als mannen kaal worden?

Hoe kan het dat mannen kaal worden en vrouwen niet? Dat is wat Veerle Ver Loren van Themaat uit Amsterdam zich afvraagt. „Ik heb nog nooit een vrouw met inhammen gezien, of een vrouw die kaal wordt op haar kruin.”

Vrouwen zouden niet kaal kunnen worden? Daar hoef je bij de 28-jarige Kiki Haveman niet mee aan te komen. Als kind had ze al geen dikke haardos, maar vanaf haar twintigste dunde Kiki’s haar wel erg uit. Ze kreeg inhammen. Later werd haar middenscheiding steeds breder. „In het begin dacht ik er niet echt bij na, maar op een gegeven moment werd het echt vervelend. Bijvoorbeeld als het regende. Dan kwam ik op mijn werk aan en dan zag je het heel goed.”

Kiki is niet de enige vrouw die kampt met kaalheid. Op den duur krijgt 40 procent van de vrouwen ermee te maken. Een verschil met mannen is dat vrouwen nooit „biljartbalkaal” worden, zoals haardokter Emiel Verdonschot het noemt. In die zin heeft Veerle dus gelijk. „Ze houden altijd wel haar over, het kan alleen heel dun worden.”

Bij mannen begint de kaalheid meestal op de kruin en bij de inhammen. „Bij vrouwen is het vooral de middenscheiding die een steeds bredere ovaal gaat vormen”, aldus Verdonschot.

Een ander verschil tussen mannen en vrouwen is het moment waarop de klachten beginnen. Van de mannen heeft 70 procent een erfelijke vorm van kaalheid. Op hun twintigste wordt 20 procent kaal, op hun veertigste is dit al 40 procent. Bij de vrouwen krijgt 15 procent er voor de menopauze last van.

Er zijn tegenwoordig twee middelen tegen kaalheid die doorgaans goed werken: finasteride en dutasteride. Haardokter Verdonschot schrijft beide middelen in haarkliniek Intermedica op grote schaal voor. „Alleen niet aan vrouwen die zwanger zijn, omdat er mogelijk een effect is op het ongeboren kind.” Bij sommige mannen kan als bijwerking een vermindering van het spermavocht optreden.

Wilmer Heck

    • Wilmer Heck