Kort nieuws Sport

UEFA noemt vijf verdachte clubs in gokschandaal

NYON, 26 nov. - De Europese voetbalunie UEFA heeft gisteren namen van vijf clubs prijsgegeven die in Europees verband betrokken zijn bij het grootscheepse gokschandaal waarbij zo’n 200 duels in negen landen onder verdenking staan. Het gaat om de Albanese clubs KF Tirana en KS Vllaznia, het Letse FC Dinaburg, het Sloveense NK IB Ljubljana en Honvéd Boedapest uit Hongarije. Zeven wedstrijden staan bij de UEFA onder verdenking van bedrog. Deze verdachte duels speelden zich af in juli en augustus van dit jaar tijdens de kwalificatieronden van de Champions League en de Europa League. Los van deze wedstrijden onderzoekt de UEFA de mogelijke betrokkenheid van drie arbiters en één andere official bij de malversaties. (ANP)

Van Deutekom niet op 3.000 meter

HEERENVEEN, 26 nov. - Paulien van Deutekom heeft zich vandaag tijdens de skate-off in Heerenveen niet weten te plaatsen voor de komende wereldbekerwedstrijden op de 3.000 meter. De schaatsster presteerde wederom teleurstellend met een tijd van 4.15,87 minuten. Daarmee eindigde ze als derde, achter Jorien Voorhuis (4.10,95), die zich wel plaatste, en Elma de Vries (4.11,79). Voor Van Deutekom wordt het steeds lastiger zich te kwalificeren voor de Winterspelen. De tickets voor de 500 meter gingen naar Simon Kuipers,Jan Bos, Laurine van Riessen en Natasja Bruintjes. Wouter Olde Heuvel schaatste zich op de 5 kilometer naar de wereldbekers in Calgary en Salt Lake City. (ANP)

Koss assistent bij Noorse schaatsers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 nov. - Viervoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss keert terug in de schaatssport. De 41-jarige Noor wordt assistent van Jarle Pedersen, die gisteren de ontslagen Peter Mueller opvolgde als bondscoach. Pedersen (54) werd als schaatser in 1980 zesde op de 500 meter bij de Olympische Spelen van Lake Placid. Als coach maakte hij naam met zijn zoon Sverre Lunde Pedersen (17), die vorige week debuteerde in het wereldbekercircuit. Koss, die na zijn afscheid in 1994 geen functie meer vervulde in het Noorse schaatsen, zal Pedersen assisteren op het mentale vlak.

Basketbalvedette Allen Iverson stopt

PHILADELPHIA, 26 nov. - De Amerikaanse basketbalvedette Allen Iverson heeft zijn afscheid van de sport aangekondigd. Hij speelde dertien seizoenen in de NBA en werd tien keer verkozen in het All-Star team. De 34-jarige guard beleefde zijn hoogtijdagen bij Philadelphia 76ers, de ploeg waarmee hij in 2001 de finale van de NBA bereikte. Hij gaat de boeken in als de nummer vijf op de eeuwige topschutterslijst met een gemiddelde van 27,1 punten per wedstrijd. (ANP, AFP)