Kort nieuws Kunst

IDFA-nominaties voor ‘The Player’ van John Appel

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 26 nov. - Regisseur John Appel is in twee categorieën genomineerd voor prijzen van het documentairefestival IDFA met zijn film The Player. De film is genomineerd in de categorie voor de beste documentaire met de lengte van een speelfilm (voorheen de Joris Ivens Award) en in de competitie voor beste Nederlandse documentaire, dit jaar voor het eerst gehouden. The Player is een empathisch portret van gokverslaafden, waaronder de vader van de regisseur. Juryvoorzitter Geoffrey Gilmore, artistiek leider van het Tribeca filmfestival in New York, noemde de film van Appel „een fraai, krachtig menselijk verhaal.” In de categorie beste lange documentaire is ook Enemies of the People genomineerd van Rob Lemkin en Thet Sambath. De Cambodjaan Sambath gaat op zoek naar moordenaars van de Khmer Rouge, die verantwoordelijkheid dragen voor de dood van onder meer zijn ouders. De meest warme woorden had Gilmore voor de derde genomineerde film, Last Train Home van de Chinese regisseur Lixin Fan – over Chinese gastarbeiders die ver van hun geboortedorp hun brood verdienen: „een buitengewoon werk, schitterend vormgegeven”. Voor beste Nederlandse documentaire zijn ook Farewell, over een reis per zeppelin in 1929, van Ditteke Mensink en The Rainbow Warriors of Waiheke Island van Suzanne Raes, over de Greenpeace-activisten, genomineerd.

Mulder directeur conservatorium

AMSTERDAM, 26 nov. - Jurist Andries Mulder (46) is benoemd tot directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Op 1 februari begint hij als opvolger van Hans van Beers. Dat maakte het bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar het conservatorium onderdeel van is, bekend. Mulder is nu directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Daarvoor, tussen 2002 en ’04, leidde hij de inmiddels opgeheven Stichting de Kamervraag, een koepelorganisatie ter promotie van kamermuziek. (ANP)